Повече от половината млади българи обмислят емиграция

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България, показва проучване на изследователски център "Тренд".

То е проведено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни граждани лице в лице, по по поръчка на вестник "24 часа". 

Тревожни са дяловете на млади хора между 18 и 29 години - малко над половината от тях казват, че обмислят възможността да живеят в чужбина. 

Най-предпочитаната дестинация е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу се нареждат САЩ и Италия. 

От запитаните във всички възрастови групи обаче в момента се замислят да емигрират общо 24%.

Поставени пред три опции - да емигрират, да останат да живеят на мястото, където и сега или да мигрират другаде в България, близо 70% искат да останат, където са в момента. Само 7% са склонни на вътрешна миграция. 

Сред по-възрастните почти не се забелязва желание както за такава, така и за емиграция навън. 

23% от всички анкетирани пък искат да си сменят работата. Най-висок е процентът на тези между 18 и 29 години, показват още данните от проучването.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    12:46, 21 фев 2017
    "Най-предпочитаната дестинация е Германия" =

    Добре дошли в гражданската война на културите.

    Парите триумфира над ума.
  • 2
    По
    По думите
    0 0
    15:06, 21 фев 2017
    По думите на Борисов, България е просперираща държава! Но защо тогава младите хора не искат да останат тук. Кой няма да избяга при този вълчи капитализъм. Някои ще кажат, че е демокрация. Каква демокрация е когато от това се възполват само някои. Къде е здравеопазването, къде е правото, има ли нещо което да е наред, за да задържи младите тук ! В замяна на това има отчайваща корупция. Начело в управлението са лъжци, калинки, некадърници и подмазвачи. Сринахме всякакви критерии за човещина , равенстве пред закона . Разграбиха се предприятия . Народа стана гладен. Мерзавците станаха много , отказаха се и от почитта към руските освободители , дали 200 000 жертви за освобождението ни от турско робство. Тези от бившия парламент се чудеха дали е турско присъствие. Промиха съзнанието на младия човек за да не може да мисли . Никой не чете , освен "Винету". Защо не прочетат "Немили - недраги" , " Под игото". Изгониха младите хора и то тези, които виждат какво става и какво бъдеще ги очаква. Управляващи, замислете се ! Причината, основната е във Вас!
  • 3
    Ха
    ХАХАХАХ
    0 0
    15:11, 21 фев 2017
    Аман от евтини пропаганди! Вече започвам да си мисля, че това се прави от медиите с цел да се насърчава този процес! Но нека да отиват, .....няма да ги чакат с червен килим, да се стягат да мият кенефи и да работят най-черната работа :)
Последни новини