Какво съдържа чаша вода ?

На пазара се предлагат се безброй видове напитки, но може би не осъзнаваме какво разообразие съществува в привидно скучния свят на обикновената чешмяна вода. Безцветната течност варира от град в град, от къща на къща, дори от мивка на мивка. Представяме ви изненадващите съставки на водата:

Хлор

Пречиствателните съоръжения добавят хлор към водата, като дезинфектант. Той е безопасен в ниски концентрации. Но някои дезинфектанти произвеждат вторични продукти, които увеличават риска от аборти.

Пестициди

 Инсектицидите и хербицидите се отмиват в реките и езерата и се просмукват в подпочвените води. Изследвания доказаха, че пестицидът атразин предизвиква хормонални нарушения при лабораторни животни, но най-вероятно не е канцерогенен.

Флуорид

С ерозирането на скалите в почвата, въздуха и голяма част от водоизточниците се отделя флуорид. Тъй като той предотвратява гниенето на зъбите и възстановява зъбния емайл, в много градове към водата се добавя флуорид.

Арсен

Арсенът е естествена съставка на скалите и почвата, но носи риск от развитие на рак. Водопречиствателните съоръжения обикновено отстраняват отровата, но собствениците на частни кладенци периодично трябва да изследват водата в тях.

Олово

Старите, корозирали метални тръби отделят този мощен невротоксин в питейната вода. Децата, изложени на големи количества олово, обикновено имат проблеми с усвояването на информацията в училище.

Водорасли

Селскостопанските отпадъци и топлата вода стимулират цъфтежа на водорасли – един от най-честите причинители на масова смърт сред рибите. За нас хората обаче, водораслите във водата са просто неудобство: те са отговорни за уханието на риба, което остава дори след пречистване на водата.

Водороден сулфид

Той се среща естествено в природата и е безобиден, но все пак причинява проблеми. Мирише на развалени яйца, оцветява дрехите и разяжда тръбите.

Соли

Солите са естествена съставка на водата, въпреки че силният солен вкус подсказва изтичане на отпадни води. Високата концентрация на натриеви или магнезиево сулфатни соли оказва слабителен ефект върху хората.

Лекарства

Лекарствени вещества като амоксицилин и Зиртекс попадат в реките и езерата чрез урината. Тези вещества обаче замърсяват предимно повърхностните води, при това в ниски концентрации.

Желязо

Усещали сте вкуса на лекарства и зеленикавите власинки дори при концентрация от 1.3 милиграма на литър вода. Но металът, който се отделя от старите тръби е безопасен за хората в подобни концентрации. Само не го добавяйте към водата в рибния аквариум.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини