Черна гора: Русия стои зад опита за преврат на изборите

Черногорската специална прокуратура обяви, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в страната през октомври. Москва отрече.

Целта на опита за преврат, извършен в деня на парламентарните избори, е била да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО, предаде АФП, цитирана от БТА. 

"Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад преврата, но вече има и такива, които сочат, че органите на руската държава са замесени на някакво ниво", заяви главният специален прокурор Миливое Катнич в интервю вчера за няколко черногорски медии. 

Черногорската прокуратура подозира общо 25 души, главно сръбски граждани и двама руснаци, че са подготвили мистериозния опит за преврат на 16 октомври. Около 15 заподозрени бяха задържани, а двама руски граждани, заподозрени като организатори, все още се издирват от местното правосъдие.

Катнич е посочил, че става дума за Едурад Сисмаков, който през 2014 г. е бил "заместник на руския военен аташе в Полша" и който е действал в този заговор под името Едурад Широков, както и за лице на име Владимир Николаевич Попов. 

Прокурорът увери, че "единствената мотивация на тези структури" е "да се попречи на Черна гора да влезе в НАТО". 

Страната би трябвало да ратифицира тази година присъединяването си към НАТО. Проруската опозиция иска референдум за това присъединяване, но управляващите отхвърлят тази идея.

Според прокуратурата предполагаемите участници в заговора са планирали да влязат със сила в парламента в деня на изборите, за да провъзгласят победа на коалиция на проруската опозиция - Демократичен фронт, и да арестуват Мило Джуканович, дори да го убият. 

Джуканович, който е силният човек в Черна гора от началото на 90-те години, остава в очите на опозицията истинският ръководител на страната, въпреки че в края на 2016 г. изостави премиерския пост, поверявайки го на своя помощник Душко Маркович.

Разузнавателните служби на приятелски страни в Европа и специално на САЩ и Великобритания помогнаха на Черна гора в разследването, посочи Катнич. Той призова руските власти да проведат разследване за руските "структури", участвали в заговора. 

Четирима сръбски граждани бяха осъдени за участие в заговора. Пети сръбски гражданин - Александър Синджелич, сръбски националист, бе представен от Катнич като "ключов свидетел" на прокуратурата.

Междувременно вчера и в. "Телеграф" писа, че според високопоставени британски служители е имало заговор за убийството на Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. Британски и американски разузнавателни агенции събрали доказателства за руска намеса на високо равнище в заговора срещу черногорското правителство, допълва изданието. 

Москва: Голословни и безотговорни твърдения 

Твърденията в британски медии и на прокурора на Черна гора за участие на сътрудници на руски държавни органи в подготовката на преврат в Черна гора са голословни, коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

"Тази новина стои редом до други голословни обвинения към нашата страна за хакерски атаки срещу целия Запад, за намеса в предизборни кампании в повечето за западни страни и много други", заяви още Лавров. 

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков, пък определи като безотговорни изявленията на черогорския прокурор и изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. 

"Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно", каза Песков пред журналисти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини