КНСБ настоява за поне 100 лв. по-високи заплати

От следващата седмица КНСБ стартира срещи с политическите партии, които ще участват в предизборната битка. Първата среща в сградата на синдиката ще е с ГЕРБ в понеделник. На 28 февруари ще бъде срещата с патриотите, а от БСП и ДПС още не са отговорили на поканата.

По време на срещите КНСБ ще представи меморандума за социално-икономическо развитие на България на политическите сили. В него са заложени вижданията на синдикатите за развитието на икономиката, увеличаването на доходите и данъчната политика през предстоящите 4 години.

"Най-накрая всички основни партии говорят за доходите на хората", заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и оцени положително това.

70% от наемните работници получават под средната за страната заплата. Димитров изтъкна, че "хвалбите" за 1000 лв. средна заплата са хубави, но за не много голяма част от хората.

В следващите 4 години България трябва да се стреми към това - съотношението между минималната и средната работна заплата да е 50% от БВП. В момента това съотношение е 44%.

В края на мандата това, което получава българина, да е 50% от БВП.

"Искаме поне 100 лв. увеличение на заплатите", настоя Димитров.

В полезрението на партиите трябвало да е и въпросът за актуализиране на някои ключови доплащания към възнагражденията - например за нощен труд.

Според синдикатите е необходим ясен механизъм в Кодекса на труда за това как се формира цената на труда, съобразно опита, уменията и т.н. Настояват също да се регламентира, че основната заплата не може да е по-малко от 75-80% от брутния доход на работниците.

Димитров изтъкна, че един от възловите въпроси, по който се замерят двете основни партии, е данъчното облагане.

КНСБ предлагат мерки за справедливост при данъчно-осигурително натоварване на работещия българин. Една от тях е да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, като дават вариант 460 лева.

Според КНСБ парите за увеличаване на заплатите трябва да дойдат от печалбите на бизнеса, а не от бюджета. Пламен Димитров коментира, че печалбите на бизнеса в някои сектори далеч надхвърлят средната норма на печалба, която е нормална в дадения сектор в ЕС. Заплатите пък били в обратна пропорция.

"Ние не казваме бизнесът да спре да печели, но казваме, от това, което печели, да споделя повече с нас", посочи Димитров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини