На дъното сме по похарчени пари за здраве в ЕС

България е била на водеща позиция в ЕС по дял от средствата за здравеопазване, заделяни за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки - 42,4 на сто. Това сочат данни от анализ на Евростат за парите за здравеопазване в страните на ЕС-28, харчени по различни пера през 2014 г.

Другото основно перо от здравния бюджет е било за болничните заведения у нас - 34, 9 на сто. Други 14,3 процента са отивали за осигуряване на амбулаторна медицинска помощ. За поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас са били заделяни около 1,7 на сто, за профилактика и дългосрочни медицински грижи - 0,5 на сто и др.

Като цяло у нас през 2014 г. за здравеопазване са заделени около 3,6 милиарда евро или около 8,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро.

На последно място по този показател е Румъния - едва 388 евро на глава от населението за здравеопазване.

Разликата между двете балкански страни и лидера в ЕС по заделени средства за здравеопазване на глава от населението - Люксембург - е 14:1.

Германия е лидер в ЕС-28 по най-много средства, заделяни за здравеопазване - 321 милиарда евро или 11 на сто от БВП на страната. На втора позиция по най-много пари за здравеопазване е Франция - 236 млрд.евро или 11 на сто от БВП. На трета позиция е Великобритания - 222 млрд. евро или около 10 на сто от БВП.

Медицинските стоки като разход представляват около една четвърт от разходите в здравеопазването на страните от ЕС, показват данните на Евростат.

Делът на разходите за здравеопазване към търговците на дребно и други доставчици на медицински стоки в ЕС обикновено е в диапазона около 10 на сто в Дания и Люксембург, до 30 на сто - в Гърция, Литва, Хърватия, Румъния , Унгария и Словакия.
Разходите за здравеопазване от доставчик или към търговците на дребно и други доставчици достига своя връх от 42,4 на сто в България, отчита Евростат.

По отношение на дългосрочните разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението, на водещи позиции сред държавите-членки на ЕС са били Холандия (1 700 евро на глава от населението) и Швеция (1 600 евро на глава от населението).

За България, Румъния и Словакия - този показател е бил по-малко от 10 евро на глава от населението, показва европейската статистика.

(БТА)

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини