"Кротнев" отново е заплаха за минаващите по "Любен Каравелов"

Изображение 1 от 2

    Рушащата се сграда на бившото шивашко предприятие „Георги Кротнев“ отново се превръща в реална заплаха за преминаващите покрай нея хора. От години пред живеещите на улицата стои нерешен проблемът с рушащият се покрив, падащите при по-силен вятър керемиди и парчета мазилка.

    Преди няколко години от общината пратиха писмо – предписание на собствениците да укрепят сградата. След като отговор не последва, от общината поставиха предпазна мрежа.

    С днешна дата мрежата е разкъсана и не изпълнява предназначението си, а живеещи наблизо и минувачи се страхуват, че следващият инцидент може да е с тях.

    Освен това, с въвеждането на новата схема на движение в централна градска част, автомобилите, които паркират на улица „Любен Каравелов“, трябва да са от страната на разпадащата се сграда.

    Само преди ден първомаец съобщи за инцидент с неговата кола, паркирана там по всички правила – парче тухла е огънало тавана ѝ. На това място спират автомобилите и техниката на ВиК, както и хората, които идват да си платят водата.

    В разговор със заместник-кмета Николай Митков, получихме обещание първата мярка да бъде незабавно ограничаване достъпа до района с предпазна лента. Следващата стъпка ще бъде да се потърси правно решение на проблема.

    По закон, ако собственикът не предприеме мерки за обезопасяване на сградата, общината трябва да го направи за своя сметка и след това по съдебен път да си търси парите. В бюджета на общината такъв разход не е предвиден и пари за укрепване или разрушаване няма. Има опасения, обаче, че ако това не стане, може да се наложи общината да търси пари за обезщетения.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пр
      предложение
      2 0
      12:04, 14 фев 2017
      Решението не е да слагате ленти и други простотии, а да се принудят собствениците да се погрижат или да платят ремонта на сградата,ако все още не предприемат действия сградата се отнема и се продава на друг по-предприемчив човек и парите за общината.Независимо, че сегашните закони са в полза на" неприкосновената частна собственост", когато се застрашават хората би трябвало да са оправдани тези действия,а не да чакате да утрепят някой керемидите на сградата.
    Последни новини