Съдът в Страсбург: Сайтовете не носят винаги отговорност за коментарите на читателите

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с решение, че сайтовете не винаги носят отговорност за коментарите на читателите, съобщава БиБиСи. В решението се казва, че ангажирането на подобна отговорност би представлявало нарушаване на свободата на изразяване.

Делото пред ЕСПЧ започва по жалба на унгарската компания Index.hu, която притежава редица новинарски портали, както и от унгарската Асоциация на доставчиците на онлайн съдържание. Унгарската компания "Индекс" е осъдена заради коментари във форума на неин сайт, който не се модерира постоянно.

Става дума за обиден коментар на читател, направен под материал за фирма за недвижими имоти. Обидата е била нанесена на въпросната фирма, която е била наречена "хитра, бандитска и боклучава". Компанията за недвижими имоти се е почувствала засегната от този коментар и е успяла да осъди "Индекс" пред унгарския съд.

Пред ЕСПЧ адвокатите на Index.hu твърдят, че инкриминираните коментари са свалени в момента, в който са били забелязани от администраторите. Според защитниците, ако сайтовете носят отговорност за всички коментари на читателите си, то това би имало "много вредни последствия върху свободата на изразяване и демократичната отвореност в ерата на интернет".

Европейският съд по правата на човека се съгласява с тези аргументи. Съдът допълва в своето решение: "Въпреки своята нападателност и вулгарност, инкриминираните коментари не представляват напълно незаконна реч, те не могат да бъдат причислени към речта на омразата или към подстрекаване към насилие".

Медийният експерт Нели Огнянова напомня в своя блог, че това е второ решение на съда в Страсбург, посветено на коментар в интернет форум. По делото "Delfi AS v. Estonia" ЕСПЧ се произнесе, че сайтовете носят отговорност за разпространяването на враждебна реч в техните форуми. Тогава съдът не намери проблем в наложената от естонските съдилища санкция на собственика на сайта.

Сега ЕСПЧ обаче приема, че има намеса в свободата на изразяване. Основният обсъждан въпрос в съдебното решение е дали тази намеса е необходима в едно демократично общество.

В своето решение съдът напомня и известното решение "Jersild". Според него наказването на журналист за подпомагане на разпространението на изявления, направени от друг човек в интервю, би ограничило сериозно ролята на медиите за обсъждане на въпроси от обществен интерес.

ЕСПЧ отбелязва, че унгарските съдилища не са обсъдили баланса между ограничаването на свободата на изразяване в интернет и интереса на засегнатото търговско дружество.

"След решението "Delfi" знаем, че ЕСПЧ смята, че има случаи, в които се носи отговорност от сайтовете за коментари на трети лица във форумите. След решението Index.hu знаем, че ЕСПЧ смята, че все пак има някои случаи, в които не се носи отговорност от сайтовете, но сме предупредени да не свикваме с тази мисъл", коментира Нели Огнянова в блога си.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини