"Пеещите обувки" за Леа Иванова и Студената война - по кината

"Пеещите обувки" излиза на екран на 10 февруари 2017 във всички софийски кина и в 15 кина в страната. Филмът ще бъде показан и в единствения стар киносалон в София – кино "Влайкова".

Игралният филм разказва историята на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. 

Три актриси - Рая Пеева, Дона Бангьозова и Ернестина Шинова, играят джаз певицата Леа в различните й възрасти. Участват още Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Александър Алексиев, Стефан А. Щерев, Кръстю Лафазанов. Правен повече от 5 години, филмът среща много предизвикателства, като едно от сериозните е лицензирането на репертоара на Леа Иванова, изпълнявала всички големи вокални джаз партии.

"Тя е интересна, ярка личност с много сложна съдба. Но животът й е богат и разнообразен, а всичко трябва да се разработи много точно. Понеже приехме структурата на филма - разказ през очите на Еди Казасян - се замислихме дали това няма да я ощети. Така че се отказахме от биографичния филм, за да създадем един по-обобщен, събирателен образ на твореца в мрачния климат на Студената война", казва в интервю режисьорът на лентата Радослав Спасов 

Сюжетът на "Пеещите обувки" е задвижен от съмнението на героя - Еди, че службите на Държавна сигурност (ДС) са я накарали да се ожени за него.

Леа прекарва месеци в лагер през 1948 година, освободена, вкарана пак и през най-яростните години на Струдената война, през 1950 г. - вербувана от Държавна сигурност.

Един от големите страхове на тази магнетично красива жена е бил да не я обявят за невъзвращенка. При участията си в чужбина тя е била следена и под натиск през цялото време, което означава, че се е противопоставяла по някакъв начин, разказва още режисьорът.

Радослав Спасов е и сценарист на филма, заедно с писателя Георги Данаилов.

"Пеещите обувки" получи специалната награда на журито "Сребърен Георгий" от 38 Московски филмов фестивал (юли 2016) и бе включен в програмата на "Киномания" в София, Пловдив и Варна.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини