Защо Илон Мъск копае гигантски тунели в Лос Анджелис

Най-новият проект на Илон Мъск – изпълнителен директор на Тесла и SpaceX – е наречен Boring Company и вече отбеляза известен напредък. През януари миналата година, той представи предложение за облекчаване на пътния трафик, чрез изграждане на мрежа от подземни тунели.

Година по-късно Мъск спомена, че прокоповането на тунелите ще стартира в Лос Анджелис до края на февруари. Милиардерът спази обещанието си – преди дни машините му започнаха да копаят тунел като част от демонстрация в рамките на надпреварата Hyperloop Pod, инициирана от компанията SpaceX.

Въпреки че машините прокопаха просто една дупка, екипът планира тя в крайна сметка да се превърне в класически тунел.

Мъск не обясни, как точно ще функционира тунелът, но е възможно транспортът да използва т.нар технология хиперлуп, след като бъде доказано, че тя може да работи над и под повърхността на земята. Мъск не отрече твърденията.

Вижте на снимката отгоре как изглежда пробивната машина на милиардера, тя бе публикувана наскоро в Туитър от самия него.

Възможно е това да е само част от по-масивна машина, с все още немонтирана режеща глава.

Въпреки че машини за прокопаване на тунели, съществуват и в момента, тези разработени от компанията на Мъск, ще са уникални. Създателите им обещават, че те ще копаят близо 10 пъти по-бързо от конвенционалните.

Ако пробивните машини на Мъск наистина улеснят прокопаването на тунели, подземния транспорт като цяло ще стане по-популярен.

Тунелите ще се окажат идеалното решение на проблема с натоварения трафик, особено в урбанизираните райони, а също и потенциален начин за пренасяне на транспорта в сградите.

Мъск не възнамерява да създаде отделна компания с наименование Boring Company.

За щастие проектът се вписва идеално в мисията на Тесла за облекчаване на трафика, което на свой ред ще намали разхода на гориво и вредните емисии.

Boring Company може да бъде включена в друга мисия на SpaceX, която се стреми към създаването на човешка колония на Марс.

Възможно е те да се използват за тестване жизнеспособността на тунелното строитeлство на Червената планета, създавайки подземни местообитания, които трябва да предпазят хората от студа, ниското налягане и силната радиация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини