Бизнесът обеща повече стипендии за студенти

Бизнесът предлага надграждане на стипендията на студентите от втори курс във ВУЗ. Принципът “парите следват ученика“ да бъде преразгледан.

Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БТА, при представяне на позициите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за развитие на страната през 2017 година. 

Според него основните приоритети на работодателите са четири - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар. 

Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси - и то не само висококвалифицирани, каза Велев. Необходимо е бърза и ефикасна реформа на образователната система, допълни той. 

Данъкоплатците плащат пари, които не се връщат в икономиката. Принципът "парите следват ученика" да бъде преразгледан и професионалното образование да получи отново право на живот, защото универсалните гимназии се превърнаха в езикови, каза Велев. 

Нужна е промяна в политиката на трудовата емиграция и облекчаване на внос на работна ръка - най-вече технически кадри. Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници каза Велев. 

Коментари в сайта

Последни новини