Уикенд сред природата решава проблема с безсънието

Много неща отвличат вниманието ни в съвременния живот. Голяма част от нас изпитват трудности със заспиването и събуждането.

Новопроведено изследване твърди, че къмпингуването през уикенда е достатъчно да възстанови циркадния ни ритъм и да реши проблема с безсънието.

Учени от Университета в Колорадо набюдавли моделите на съня при хора в нормална, домашна обстановка и при такива, които прекарали един уикенд в къмпинг без изкуствено осветление. Открили, че вторите не само си лягат по-рано, но и че нивата им на мелатонин са се променили.

Мелатонинът е хормон, които се освобождава като реакция към тъмнината през нощта, той ни кара да се чувстваме сънливи. Проблемът е, че много от нас се взират в екраните по-дълго от когато и да било. Това означава, че мелатонинът се освобождава по-късно от нормалното, а работата на биологичния ни часовник е нарушена.

Учените открили, че един-единствен уикенд къмпингуване, далеч от изкусвените светлини, може да реши проблема.

В рамките на изследването били сравнени резултатите на 9-ма души, които къмпингували през лятото в Северното полукълбо с тези на 5-ма души, които си останали у дома. Открили, че къмпингуващите заспивали с 1.8 часа по-рано и се събуждали по-рано.

Още по-големи различия били наблюдавани, когато изследователите изпратили 5-ма души сред природата за цяла седмица, по време на зимното слънцестоене – допълнителното време прекарано навън довело до по-ранното освобождаване на мелатонин – с цели 2.6 часа от преди.

Нарушеният циркаден цикъл се отразява негативно върху здравословното състояние, увеличава риска от инциденти, намалява работоспособността, влошава резултатите в училище, води до различни злоупотреби и разстройства на настроението, диабет и затлъстяване.

При последното изследване учените провели два експеримента. Изпратили 5-ма души да къмпингуват по време на зимното слънцестоене, когато дните са най-къси и им забранили да използват фенерчета и мобилни телефони.

Наблюдавали модела на съня им и хормоналния ритъм през деня. Установили, че вътрешният им часовник е избързал с 2.5 часа, в сравнение с времето прекарвано у дома.

Това са удивителни разултати, но дори и за най-запалените почитатели на къмпингуването, цяла седмица без изкуствени светлини си е сериозно изпитание. Затова екипът провел още един експеримент, в който 9-ма души били изпратени на лагер за един уикенд през лятото, отново без достъп до фенерчета, нощни лампи и телефони.

Учените сравнили времето, в което заспивали участниците, с това на 5-мата души, които си останали у дома. След края на уикенда били измерени нивата на мелатони и при двете групи.

Къмпингуващите заспивали с до 1.8 часа по-рано от хората, останали си у дома, а нивата на мелатонин отбелязали ръст с около 1.4 по-рано.

Екипът обаче не проследил, дали ефектът е дълготраен.

Хората, които не обичат къмпингуването, трябва просто да прекарват повече време на дневна светлина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини