Турция: Гърция има оръдия на 18 ”наши” острова


Ново напрежение в продължение е имало в района на спорните егейските острови Кардак (Имия, както ги наричат гърците). Турски военни с 5 кораба стоят в района.
Двойката малки ненаселени острови стана причина за криза между двете страни през януари 1996 г.

Вчера два кораба на гръцката брегова охрана стигнали до Кардак и навлезли в турски териториални води. След намеса на турските военни, гръцките кораби излезли от турски териториални води. Напрежението приключило, след като двата кораба се изтеглили близо до остров Калолимнос, намиращ се на 1,5 морски мили от Кардак, посочва в."Миллиет".

В неделя началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар направи обиколка край спорните острови Кардак /Имия, което предизвика реакция от страна на Гърция, окачествила случая като провокация.

"Гърция отново търси провокация в Егея. Разположили са оръдия на 18 острова", пише в заглавие на челната си страница в. "Сьозджу". Според вестника в същия ден, когато началникът на ГЩ на турските въоръжени сили отиде при остров Кардак/Имия, гърците били на половин час път от мястото, на остров Калимнос, за да отбележат 21-ата годишнина от събитията през януари 1996 г., когато Турция и Гърция едва не стигнаха до война. 

Моментът за осъществяване на обиколката в неделя е подбран с оглед на отказа на Гърция за екстрадиция на осем военни, избягали непосредствено след преврата, и в контекста на безпокойствата на Анкара във връзка с активности на гръцката страна за установяване на собственост върху спорни острови, пише "Хюриет", цитиран от БТА . 

Според вестника Гърция е предприела действия по отношение на над 10 острова, като дори заселва някои от тях. Турция проявявала чувствителност и във връзка с настояването за пълно изтегляне на турските сили от Кипър в рамките на преговорите за мирно уреждане на кипърския проблем, а също и по отношение на активностите на гръцките ВВС в небето над Егейско море. "Макар и да не се съобщава официално, всяка седмица 2-3 турски бойни самолета биват безпокоени от гръцки изтребители", пише още изданието.
 

Коментари в сайта

Последни новини