Георги Господинов: Не е страшно, когато някой обижда, а когато всички се примиряват с това

"В момента е ценност да си агресивен. Не е страшно, когато някой обижда или псува, страшното е когато всички се примиряват с това", каза днес по БНТ писателят Георги Господинов.

В отговор на въпрос той подчерта, че напоследък се ядосва от агресията, незачитането на човека отсреща и непрекъснато търсене на врагове. "Като че ли светът е решил, че омразата е най-здравото лепило и това продава, че тя може да те направи от президент до писател", каза писателят.

На констатацията, че изглежда тъжен човек, Господинов отговори, че тъжният човек е този, който знае, че светът не е много добро място и той трябва да направи нещо, за да го промени. "Нормално е да си тъжен в свят като днешния. Не мога да си представя Путин или Тръмп тъжни, в тях има толкова хейт, емоции", посочи писателят.

По повод разказа "Сляпата Вайша", по който е анимационният филм, номиниран за "Оскар", Господинов каза, че е писан преди 15 години и разказва историята на човека, който не може да намери своето време в едни тревожни времена. "Проблем е, че има много непринадлежащи хора", допълни той.

По повод номинацията, Господинов подчерта, че за него и аниматорът Теодор Ушев не е толкова важно дали ще спечелят, или не "Оскар". "Самата номинация е важна, защото идва от професионалисти. Според мен в подобни ситуации, вместо да се гордеем или срамуваме, е добре да изберем третият път - да сме спокойни, че сме българи и че можем да направим нещо хубаво и силно.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини