Google дава 20 млн. долара на първия приземил космически кораб на Луната през 2017

    Близо десетилетната надпревара за частни космически изследователи, обявена от Google, навлиза във финалната си фаза. Изискването е до края на тази година ентусиастите да изпратят роботизиран космически кораб до Луната.

    Надпреварата Lunar XPRIZE стартира през 2007 година, и бе определена за най-амбициозната оповестявана някога на Земята – да не споменаваме Луната. Състезанието е в ход, най-упоритите претенденти продължават да се борят за шанса си да влязат в историята.

    Google обяви 5-мата финалисти, от общо 16 претенденти, които продължават да се борят за наградата от 20 милиона долара.

    И макар че парите със сигурност са огромен стимул, на претендентите са им нужни доста средства, знания и контакти само за да участват в надпреварата. 16-те екипа достигнали до този етап на конкурса бяха задължени да подпишат договор с компания за ракетни услуги до 31-ви декември 2016 – изискване с което и петимата финалисти се справиха.

    Очертава се драматична последна година за претендентите. Крайният срок за изстрелване на космическия кораб е 31-ви декември 2017.

    След изстрелването на роботизирания кораб, екипът ще трябва да го приземи на повърхността на Луната дистнационно, където той ще трябва да измине поне 500 метра, както и да изпрати на Земята изображения с висока резолюция.

    Задачата не е никак лесна, но първият успял ще получи 20 милиона долара награда.

    Освен да отпразнува човешката изобретателност, мисията цели и да повиши информираността сред хората за космическите пътешествия, както и да върне фокуса обратно върху Луната, която може да се окаже идеалния трамплин за бъдещите мисии до по-далечни дестинации.

    И така кои са финалистите ?

    SpaceIL

    SpaceIL е нестопанска инициатива от Тел Авив. Те са проектирали космически кораб тип “самосвал”, който трябва да се приземи на лунната повърхност и да прелети 500 метра, преди отново да докосне повърхността.

    Moon Express

    Този американски стартъп е родом от Кейп Канаверал, Флорида. Те наричат Луната “осмият континент”. Техният кораб е подобен на този, проектиран от SpaceIL

    Synergy Moon

    Международен финалист, който ще изстреля кораба си на борда на ракетата NEPTUNE 8, от Калифорния. На кого му трябва SpaceX, когато може да се справи и сам.

    Team Indus

    Тези предентенти са от Индия и се канят да изстрелят най-сладкия луноход. Успех.

    Hakuto

    Луноходът на Hakuto ще се приземи на Луната на борда на космическия кораб на Team Indus. Тялото му е изработено от въглеродни влакна. Издържа на екстремни температури – от над 100 градуса по Целзий. Той може да прави и 360-градусови изображения.

    По всичко изглежда, че надпреварата ще е ожесточена. Предстои да се разбере кой ще изпълни всички условия пръв.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини