Филхармоници на протест срещу конкурсите в последния ден

Протест на филхармонията под надслов "Не на конкурсите в последния ден" се проведе пред сградата на Министерството на културата.

"Имах надежда, че здравият разум ще надделее и няма да бъдат правени в последния момент такива машинации - в деня след подаване на оставка на правителството да се назначават конкурси, като 10 месеца преди това е имало временно изпълняващ", заяви пред News.bg председателят на федерация "Култура" при КТ "Подкрепа" Кирил Бинев.

По думите му за някои други културни институции министърът упорито не провеждал конкурси и някои ръководители изпълнявали длъжността по 10-15 години.

"Не сме против конкурсите, но те трябва да бъдат провеждани навреме, съгласно закона на всеки 4-5 години в зависимост от института", посочи Бинев.

Според него в случая конкурсите се провеждат в последния момент заради "поети обещания и ангажименти да бъдат поставени определени хора".

Притеснението си изрази и председателят на синдикат "Театър, музика и танци" Нина Кръстева. Според нея един конкурс трябва да има достатъчно време, в което някой да поема отговорност за избора си. Кръстева изтъкна, че изразяват мирния протест на гражданската си съвест.

Музикантите са обезпокоени, че дори няма да имат време да обжалват.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини