България изгуби още 4 дела в Страсбург, дължим 55 000 евро

България изгуби 4 дела в Страсбург в четвъртък и данъкоплатците дължат поредните обезщетения и съдебни разноски в размер на 55 336 евро, съобщава днес "Сега".

В единия от случаите 17-годишно момче от София ще получи 3000 евро за морални щети и 2000 евро за съдебни разноски заради задържането му от 15 април до 15 май 2014 г., когато било на 14 години.

През 2012 г. то било поставено под наблюдение заради антисоциално поведение. През февруари 2014 г. комисията за борба с антисоциалните прояви на младежите поискала от Софийския районен съд да го настани в поправително училище.

Момчето избягало от вкъщи, но полицията го открила на 14 април. След едномесечен арест в дом за непълнолетни то било пратено в поправителния център в Ракитово.

През това време не могло да обжалва задържането си, защото съдилищата "не били компетентни" за настаняването в домовете за деца с криминални прояви. Според съда обаче магистратите са били длъжни да приложат директно европейската конвенция, независимо какви са българските закони.

Съпрузите Едуард и Тетяна Посевини от Пловдив заедно с дъщерите си Валерия (15 г.) и Джулия (12 г.) осъдиха държавата за полицейска бруталност.

30 000 евро обезщетение и 7836 евро за съдебни разноски ще получи Елка Стамова. Тя е потърпевша от кметството в Приморско.

Иван Тодоров (70 г.) ще получи 6000 евро за морални щети и 2800 евро за съдебни разноски.

Вчера стана известно, че Общинският съвет в Перник вече изпълнява решение на Европейския съд от миналата есен по делото на жителка на града.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини