Доналд Тръмп се заклева като 45-президент на САЩ

Доналд Тръмп заяви, че ще направи "Америка по-велика от всякога", на митинг концерт във Вашингтон преди да встъпи в длъжност, предадоха ДПА и БТА.

Той пристигна в американската столица, където днес ще встъпи в длъжност като 45-ия президент на САЩ.

"Всичко, което направихме дотук, е много специално - каза снощи Тръмп в реч пред мемориала на Линкълн. - В момента навсякъде по света се говори за него."

Избраният американски президент се самоопредели като "просто посланик" на движение, което иска да промени САЩ. "Обещавам ви, страната ще се промени", заяви той.

След като пристигна във Вашингтон, милиардерът се отправи с кортеж към своя хотел "Тръмп интернешънъл" близо до Белия дом, където обядва с някои от официалните лица, които ще участват в церемонията днес.

Присъстваха и конгресмени от Републиканската партия, бъдещи членове на кабинета му и висши служители, които ще работят в апарата на Белия дом при управлението му.

На първата от обществените прояви по случай заемането на поста от новия президент Тръмп и вицепрезидентът му Майкъл Пенс отидоха до Националното гробище "Арлингтън", където положиха венец на американския Паметник на незнайния войн.

Вечерта пред мемориала на Линкълн имаше концерт, в който участваха кънтри изпълнителят Тоби Кийт, актьорът Джон Войт, рокгрупата "Трий дорс даун" и други. След речта на Тръмп имаше заря.

Кулминацията на проявите по случай встъпването му в длъжност ще е днес по обед, когато ще се закълне и ще произнесе обръщение към американския народ на Капитолия.

Дъщерята на Тръмп Иванка опроверга твърденията, че ще изпълнява функциите на първа дама, каквито традиционно в САЩ има съпругата на президента. Тя уточнява това в интервю за телевизия Ей Би Си, цитирано от ТАСС.

Вчера пред хотела на Тръмп във Вашингтон беше организиран протест против новия президент, в който участваха няколкостотин нюйоркчани. Присъединиха представители на киното и кметовете на Ню Йорк и Минеаполис, предаде АП.

Организаторите заявиха, че демонстрацията има за цел да изрази безпокойство от намеренията на Тръмп.

В проявата участваха актьорите Робърт де Ниро и Алек Болдуин, както и режисьорът Майкъл Мур.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини