Бебе с трима родители се роди в Украйна

Бебе, заченато ин витро с ДНК на трима различни родители, се роди в Украйна.

"Усъвършенстваната технология за ин витро оплождане се използва за първи път в страната", подчерта директорът на специализирана клиника в Киев и поясни, че детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца, и на жената-донор на яйцеклетка посредством технология, наречена "пронуклеарен трансфер". Това е първото ин витро оплождане чрез "пронуклеарен трансфер" в страната.

Майката е здрава жена на 34 години, която обаче в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро", заяви директорът на клиниката за асистирана репродукция в Киев д-р Валери Зукин.

Той поясни, че методът, представен през юни в научното списание "Нейчър", има за цел да бъдат избегнати в максимална степен тежки митохондриални заболявания при ин витро оплождането.За да бъдат избегнат заболяванията, предавани предимно от жените, учените от години разработват различни методи за ин витро оплождане от трима родители - баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор.

"Пронуклеарният трансфер" се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. По този начин се получава оплоден овоцит, който съдържа генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. След тези процедури оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката.

Първото бебе в света с трима родители се роди в Мексико през 2016 година.

Източник: http://media.framar.bg

Коментари в сайта

Последни новини