Местан нападна Радев за неуважение към мюфтията

Председателят на ДОСТ Лютви Местан се обърна към президента Румен Радев в отворено писмо, в което го обвинява в неуважение към главния мюфтия.

Местан нападна Радев за неуважение към мюфтията

В писмото Лютви Местан, който е и народен представител, се обръща към президента. Той обяснява, че не е гласувал за него, но от момента да избирането си президентът представлява всички граждани на България.

Местан обръща специално внимание, че Румен Радев се е обърнал към всички официални лица, както и патриарха на БПЦ, но не и към Главния мюфтия, представляващ 1 млн. българи мюсюлмани, както и към представителите на други вероизповедания.

Публикуваме цялото писмо:

"ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

     Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани.

     Независимо че съм един от тези 4 785 279 български граждани, или 69,87 %, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, аз като народен представител днес застанах с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията на Вашата клетва. Бях воден, първо, от културата на уважение към държавата и нейните институции, възпитана у мен от родителите ми, и, второ, от разбирането си, че още от мига на избирането Ви Вие представлявате не само гласувалите за Вас, но естествено всички български граждани. Това е по силата на Конституцията, съгласно която президентът олицетворява единството на нацията с нейните етнически, религиозни и културни различия.

     Уважаеми г-н Президент,

силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение `Ваши светейшества` би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте.

     Г-н Президент,

съгласно чл. 13, ал. 3 от Конституцията „традиционната религия в РБългария е източноправославното вероизповедание“, но в България освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. Освен това нека припомня, че съгласно ал. 2 на същия, чл. 13 „религиозните институции са отделени от държавата“.

     Г-н Президент,

ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    Василев
    11 -4
    17:24, 19 яну 2017
    Всичко хубаво,ама защо се криеш в турското посолство?То бива ,бива,ама такъв гьонсурат не бива.
  • 2
    Ma
    MAAVI PARA
    5 -7
    19:24, 19 яну 2017
    а бе гйотверен ти ако си в Турция и има опасност за твоя живот , къде ще се скриеш в българското или в иранското или пък в сирийското. Ние ако имаме гьонсурати те поне са 2ма а вашите не можеш да ги преброиш никога , защото те не свършват като 4ервеите в лай ната
  • 3
    Бу
    бустан
    1 -1
    09:06, 20 яну 2017
    еее не е ли дост партиа на етническа и верска основа, местане местане от всяко лаино дъвка не става

Още новини

Последни новини