ВСС даде на прокурор председателя на Софийския районен съд

Председателят на Софийския районен съд (СРС) в оставка Методи Лалов беше даден на прокуратурата заради обществена поръчка.

По предложение на Михаил Кожарев мнозинството във Висшия съдебен съвет реши да изпрати одит на Сметната палата за 2014 г. в СРС, защото били констатирани драстични нарушения по обществена поръчки за ремонта на сгради, съобщи "Правен свят". 

Решението бе взето с 11 гласа "за" и 9 "против".

"Това е наказателна акция срещу ръководството на СРС, защото има различно мнение", коментира Калин Калпакчиев.

Кожарев обясни, че поръчката на стойност 368 436 лв. е за доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране. По думите му търгът бил предварително уговорен, а изпълнителят - избран още преди провеждането му. Показателно било и това, че се е явила само една фирма, цитира го "Дневник". 

Освен това Лалов допуснал нарушения и при заплащанията на вещи лица, като сумата е повече от 1 млн. лв. Той упълномощил заместниците си да разписват разходните ордери, но не ги контролирал. 

Други членове на ВСС обаче възразиха, че Сметната палата е органът, който преценява дали има нарушения и тогава сезира прокуратурата. 

"Хиляди възложители допускат дискриминационни условия. Значи ли, че са дадени на прокуратурата? Сметна палата е дала само препоръки", заяви Галина Карагьозова. 

Методи Лалов подаде оставката си в деня на големия съдийски протест през декември срещу проблемите на СРС, чието решение беше отлагано с години. 

Отложиха дебата по препоръките на европрокурорите 

Междувременно мнозинството във ВСС отложи дебата по препоръките в доклада от европейските прокурори, които миналата година анализираха работата на държавното обвинение. Това стана по искане на главния прокурор, предаде БНР 

Сотир Цацаров, който не присъства на дебата, тъй като беше на клетвата на новия президент Румен Радев, поиска отлагането с писмо, за да може първо по доклада да се произнесе междуведомствената работна група, която министерството на правосъдието тепърва ще създава. 

Членове на ВСС коментираха, че доколкото предстои смяна в правосъдното ведомство, няма яснота кога изобщо тя ще заработи реално.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини