Незаконна онлайн търговия със СИМ карти улеснява апашите

Регистрирани СИМ карти за всички мобилни оператори се продават в сайтовете за търговия в интернет въпреки законовите ограничения, показа проверка на „Телеграф”.

Онлайн черната борса върви едва ли не на килограм съвсем необезпокоявано и улеснява много престъпници, включително телефонни измамници и наркодилъри.

Десетки карти, регистрирани на безработни и необразовани хора, се въртят на промоция в интернет, а онези, които реално ги използват не могат да бъдат проследени.

По закон от началото на 2010 г. регистрацията на СИМ карта - дори от предплатените - е задължителна. Който си я купува, трябва да предостави данните от личната си карта на оператора.

Мярката се наложи, след като стана ясно, че телефонни измамници, наркодилъри, извършители на отвличания и редица други престъпници си служат с анонимни мобилни телефони.

Освен това на мобилни оператори не е позволено да регистрират повече от 10 СИМ карти на едно име. Забраната бе въведена с приетия на 15 декември м.г. Закон за противодействие на тероризма.

Оказва се обаче, че мутрите са му намерили цаката. Независимо от забраните и ограниченията търговията в популярните онлайн сайтове върви на пълни обороти.

От повечето обяви става ясно, че картите са активирани до края на 2018 или 2019 г. Най-често са от предплатените и включват по 100 или 200 минути към всички мрежи и 1000 или 2000 МБ интернет.

Конкуренцията на черно е достатъчно голяма, за да задържа съвсем достъпни цени. Една такава СИМ карта излиза средно между 3 и 10 лева в зависимост от оператора.

По-скъпи са тези с хубави и лесно запомнящи се номера. Има и промоции от по 1,50 лв. за една карта.

За по-големи количества се правят отстъпки. Например в една от офертите от Севлиево пише следното: „до 5 бр. – 4 лв. за брой. От 6 бр. до 20 бр. – 3 лв. за брой. От 20 бр. до 70 бр. – 2,80 за брой и при покупка над 70 карти, цената е 2,50 за брой. При поръчкса на една карта цената си е стандартна 6 лв.”.

Основните оферти идват от продавачи в Хасково, Димитровград, Стара Загора и Пазарджик. Има оферти с регистрация от автогарата във Варна, както и софийските квартали Орландовци, Ботунец и Филиповци.

Освен български се срещат чуждестранни карти, предимно на гръцки оператори. Те се предлагат от хора от Петрич и Сандански.

От поне 2 години насам крадците у нас предпочитат да общуват по "Вайбър" (Viber), пише още „Телеграф”. Чрез приложението бандитите комуникират помежди си, за да не ги засичат от службите.

Те го използват обаче основно като чат програма, а не толкова като интернет телефон, тъй като и този вид комуникация може да бъде прехваната от по-модерните системи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини