Иран представи завладяваща кинодрама,филмът „Дъх” и в България

    Иран представи завладяваща кинодрама в България.Филмът „Дъх” бе представен пред родната публика и предизвика голям интерес.Лентата е сътворена през миналата година.Режисьор и сценарист е Наргис Абяр,а продуцент Мохамад Хосейн Гасеми.Участват

     Геларе Абаси, Мехран Ахмади, Джамшид Хашемпур, Шабнам Мохадами
    Премиерата на филма е през октомври 2016 г. в Иран. В България за първи път е прожектиран на 14 януари 2017 г. в Дом на киното по време на кинофестивала за кино от Близкия Изток и Северна Африка „Менар“ в София.

    Действието ни пренася в края на 70-те във Валадабад, бедно предградиe на Карадж, където Бахар, Надер, Камал и Мариям живеят заедно с баща си и баба си. Майка им е починала преди години. Бащата страда от астма и малката Бахар мечтае като порасне да стане лекар, за да го излекува. Тя не спира да чете и да живее в своя свят изпълнен с фантазии. Скоро събитията в страната ще нарушат спокойното ежедневие на семейството.

    Премиерата на филма в столицата бе по инициатива на Посолството на Ислямска република Иран.За иранското кино,както и за творбата говори съветника по културата на посланика на Иран Мохамад Али Киани.Дипломатът посочи,че годишно в Иран се произвеждат по 2000 игрални филма.Много от тях печелят престижни награди.За съжаление има какво още да се желае за популяризирането на иранското кино в България,защото двата народа българския и иранския са близки като душевност.

    Сред поканените на премиерата официални гости бе и журналистът от Кърджали бг вести Георги Кулов,автор на книгата „Хора на истината” с тематика за алианите, близка на иранската страна.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини