Смогът в Пекин убива повече бедни

Изображение 1 от 2

    Първото нещо, което Янг Уанг прави, когато се събуди сутрин е да провери дали дъщеря ù диша чист въздух, разказва Си Ен Ен. Прави закуска само с хранителни стоки, за които знае, че идват от органични ферми. За да измие продуктите, използва чешмяна вода, която е филтрирана чрез специална система за обработка. За пиене водата е бутилирана и отново проверена.

    Така обикновено започва денят на Янг - опитвайки се да се сведе до минимум въздействието на токсичната среда в Пекин.

    "От момента, в който си отворя очите, до момента, в който си лягам трябва да следя качеството на въздуха, водата и храната, която ядем", споделя Уанг.

    Тя и семейството й са част от големия брой пекинци, които се борят със замърсяването на града си. А разходите да живееш максимално здравословно там са изключително големи.

    Но за средната класа в Пекин и за по-бедните жители на града този висок стандарт на живот е почти непосилен. Разбира се, богатите семейства имат най-качествените апаратури за пречистване на водата и въздуха и ядат най-чистите и подбрани храни. 

    Изследване на един от университетите в Пекин доказва, че смогът е виновен за 1/3 от смъртните случаи и даже е по-опасен от цигарите. Публикувано през ноември 2016-та година, изследването анализира над 3 милиона смъртни случаи в 74 града в Китай за 2013 г. Резултатите показват, че около 31,8% от всички регистрирани смъртни случаи биха могли да бъдат свързани със замърсяването, а Пекин е на първо място по некачествен въздух и среда на живот.

    "Замърсяването на въздуха изостря разликата между качеството на живот на богатите и бедните в градовете в Китай", разказва Матей Кан, професор по икономика в Университета на Южна Калифорния. "Богатите живеят в по-чистите части на града, когато искат могат да работят от вкъщи, имат достъп до по-добри лекари, имат втори дом в провинцията и имат скъпи и ефективни въздушни филтри", добавя Кан.

    Правителството трудно се справя с проблема със замърсяване на въздуха, а Пекин рискува да се превърне в приказка за два града на едно място, където богатите и бедните дори не дишат същия въздух.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини