Страх в Киев – САЩ оставят Украйна сама срещу Русия?

Близостта на Доналд Тръмп с руския президент Путин не предвещава нищо добро за Украйна. Затова в Киев вече се появиха първи планове за „болезнени компромиси” – например за отказ от членство в НАТО.

Американските избори през ноември предизвикаха шок сред политиците в Киев. Вътрешният министър на страната на бърза ръка изтри един свой язвителен коментар срещу Доналд Тръмп във Фейсбук, пуснат преди изборите. Близостта на Доналд Тръмп с руския президент Путин не предвещава нищо добро за Украйна. Украинците сега се тревожат, че Тръмп и Путин биха могли да решат съдбините им, без да ги питат. Опасяват се и от евентуално съкращаване на американските икономически помощи за Киев.

Известният украински мултимилиардер и меценат Виктор Пинчук – олигарх с голямо политическо влияние в Киев, публикува анализ в „Уол Стрийт джърнъл”, в който твърди, че изборът на Тръмп в САЩ и растящият популизъм в Европа принуждават Украйна да направи "болезнени компромиси". Според Пинчук, Украйна трябва да се откаже от членство в НАТО, да спазва неутралитет и същевременно да търси нови гаранции за сигурността си. Евентуалната европейска интеграция също трябвало да се отложи.

„Някой ден Крим може и сам да реши да се върне в Украйна”

По отношение на Донбас, Виктор Пинчук предлага Украйна да се откаже от максималистичните си искания и да се съгласи на провеждането на местните избори, дори и те да не са напълно свободни и честни поради руското военно присъствие.

Украйна трябвало да изведе темата за анексирания през март 2014 г. полуостров Крим от дневния ред на предстоящите преговори с Русия. След две десетилетия можело самият Крим да пожелае отново да се присъедини към Украйна, така както бившата ГДР едно време се присъедини към политически и икономически по-силната Западна Германия.

Реакциите на тези предложения бяха крайно остри. Независимата либерална депутатка Хана Хопко, която оглавява Комисията по външните работи в украинския парламент, нарече предложенията на Пинчук "криминални". Според нея, е "престъпление, че някои си играят с териториалната цялост на Украйна”. И други депутати в Радата заявиха, че Пинчук предава интересите на народа. Нарекоха го „човек на Москва”. Външнополитическият съветник на президента Константин Елисеев се обяви категорично срещу отказа от евроатлантическия курс на страната и срещу всякакво отлагане на стремежа за членство в ЕС и НАТО. "Това би означавало да предадем независимостта и суверенитета на страната и да се върнем към съветското минало", заяви той.

Директорът на киевския мозъчен тръст "International Center for Policy Studies" Василий Филипчук смята, че Украйна разполага с много малко време, за да уреди военния конфликт в източната част на страната. "Украйна вече не може да разчита на САЩ в конфликта с Русия. Това е ясно и на Москва, затова Русия ще търси изостряне на ситуацията", каза той. Филипчук изложи детайлиран план от девет точки, в който препоръчва страната да не се присъединява към НАТО. Украйна обаче трябвало да държи на целта си за прием в ЕС. По отношение на Крим политологът препоръчва сложна процедура, която да доведе до автономията му, а на Донбас предлага да бъдат дадени специални регионални права след изтеглянето на всички руски войници. "Заради тези предложения получавам стотици мейли със заплахи и СМС-и, в които ме наричат "предател", каза Филипчук пред Дойче Веле.

Търсят се хора с "морален авторитет"

Има и други нестандартни предложения за решаването на конфликта между Украйна и Русия. В интервю за радио "Ехото на Москва" първият президент на независима Украйна Леонид Кравчук предложи да се създаде консултативен съвет от експерти. За целта Кремъл и Киев трябвало да излъчат по петима души "с морален авторитет, които никога не са членували в никоя партия или правителство". Те трябвало да разработят арбитражно решение за решаването на конфликта.

Дали това решение обаче може да се постигне толкова лесно? Политологът Филипчук във всеки случай твърди, че украинското общество е крайно уморено от войната в Донбас и конфликта с Русия. От тази гледна точка, то било узряло за сериозна дискусия.

Дойче веле

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Iy
    IYI
    1 0
    10:51, 15 яну 2017
    Ха, сега да видим, кон боб яде ли ?
Последни новини