Дилян не успя, дяволитото пламъче угасна

13-месечният Дилян от Русе, чиято съдба трогна хиляди българи, е починал вчера. Бебето страдаше от рак на гръбначния стълб, а лечението му бе забавено.

Дилян се ражда през декември 2015 г. Скоро след раждането става ясно, че момченцето страда от тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. Лекарите обаче казват на родителите, че у нас детето им не може да получи адекватно лечение, и ги насочват към помощ в чужбина.

Семейството започна кампания за събирането на средства и това се оказва по-лесната задача, защото родителите се сблъскаха с тромавия бюрократичен апарат на Фонда за лечение на деца. През април м.г. майката на Дилян - Даниела Христова публикува гневно писмо в социалните мрежи, в което обвини тогавашния шеф на фонда Павел Александров в арогантност и некомпетентност. Майката обяви, че е подала документите на детето си на 10 март 2016 г., но до 21 април отговор не е имало.

Именно забавянето на лечението на Дилян стана причина за проверки и промени във фонда. Междувременно в пловдивска клиника бебето премина през тежки химиотерапии, от които туморът не се повлия и отговорът на клиники в чужбина бе, че лечението е невъзможно.

Родителите взеха изключително тежкото решение да приберат детето си в Русе и да го гледат в домашни условия.

Вчера 13-месечният Дилян е починал. Ден преди бебето да си отиде, майка му написа в профила си във Фейсбук:

"Знаете, че преди 3 месеца, беше започнато обезболяване. Въпреки всичко има дни, в които болката надделява...има цели денонощия, изпълнени с безпокойство... За последно ми се усмихна преди повече от месец. Беше една лека и измъчена усмивка, но все пак усмивка. Няма го вече онова дяволито пламъче в очичките му. Гледат ме две малки,измъчени оченца...две големи зеници,пълни със страх... Болестта направи тялото му неузнаваемо... Думите не стигат ........".

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини