Опортюнити изминава на Марс 12 км. за две години

След пет години работа на Червената планета марсоходът "Опортюнити" успешно напусна кратера "Виктория", за да извърши най-продължителното пътешествие по повърхността на друга планета в историята на покоряването на космоса.

Апаратът, който работи на Марс от януари 2004 г., трябва да достигне до кратера "Индевър". По земни мерки разстоянието е малко - само 13 километра, съобщи в. "Гардиън".

В началото на септември миналата година "Опортюнити" завърши работата си в кратера "Виктория", след което успешно излезе от него. Кратерът "Индевър" е 22 км в диаметър и е 20 пъти по-голям от "Виктория".

Дъното на кратера "Индевър" представлява на практика геоложки летопис на Марс. Според специалистите там се съдържа огромно количество информация. От кацането на "Опортюнити" на Марс той е изминал 12 км.

С други думи сега той ще измине малко повече от разстоянието, което е преодолял по време на досегашната си работа. На ден марсоходът може да се придвижи на около 100 метра. А това означава, че за да достигне до кратера "Индевър", ще са му необходими не по-малко от 2 години.

Първоначално в НАСА планираха марсоходите "Опортюнити" и "Спирит" да действат на Червената планета в продължение на три месеца. А скоро ще се навършат 5 години от кацането им на Марс и те продължават успешно да работят.

Според експерти една от причините за дълголетието им са силните ветрове, бушуващи на Червената планета. Те изчистват слънчевите батерии от прах.

За пет години работа марсоходите са предали на Земята над 250 000 снимки. Основната цел на изследванията им е да открият следи от примитивни форми на живот на Марс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини