Откриха източника на извънземните бързи радиоимпулси

Бързите радиоимпулси, които много учени смятат за сигнал от извънземна цивилизация идват нот Млечния път, както се смяташе досега, а от галактика, отдалечена от Земята на милиарди светлинни години пише Nature.

Екип учени локализира източника на един от бързите радиоимпулси  (FRB - Fast Radio Burst) 121102, като за това са използвали данните от много радиотелескопи, включително Аресибо в Пуерто Рико, Свръхголямата антенна решетка в американския щат Ню Мексико и Европейската мрежа радиотелескопи.

Учените установили, че бързите радиоимпулси идват от галактика джудже, разположена в съзвездие Колар на три милиарда светлинни години от Земята. По наблюдения на Обсерваторията Джемини на Хаваите, тази галактика е десет пъти по-малка от Млечния път и има 100 пъти по-малка маса. Галактиката непрекъснато излъчва в радиодиапазона, като периодически има пикове като изследвания FRB 121102. Източникът им е компактен обект в центъра на галактиката.

Въпреки тези открития, природата на самите бързи радиоимпусли остава загадка. Точковият им източник би могъл да е черна дупка, но рази теория отпада поради липсата на рентгеново лъчение. Според астрономите възможно е загадъчните радиоимпулси да възникват при взаимодействието на неутронна звезда с черна дупка, около която тя се върти. Против тази версия говори липсата на периодичност в регистрираните FRB.

При бързите радиоимпулси в космическото пространство се за миг се изхвърля огромна енергия, еквивалент на излъчването на нашето Слънце за няколко десетки хилядолетия. Към момента учените са регистрирали 18 такива сигнали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини