Ярка звезда се вижда въпреки светлините на града

Изображение 1 от 2

    През последните дни имаме рядката възможност да видим една ярка звезда дори от осветените улици на града. Необичайно силно светещата точица близо до Луната е Венера, на снимката - в нощното небе на Хасково около 18 часа на 3 януари.

    На 4 януари около 4 следобед нашата планета премина, както всяка година по това време през точката. наречена перихелий, т.е. най-близо сме до Слънцето. Защо тогава имаме такъв студ? Наклонът на земната ос е причина за зимата в северното полукълбо, но в Австралия усещат отчетливо тази близост до Слънцето.

    Освен Венера, още една планета е видима на небесния свод, но за ранобудните - Марс. Двете небесни тела в момента се виждат в съзведията Водолей и Риби. Пак там на небосклона са Уран и Нептун, но не бихте ги видели при светлините на улицата.

    Венера е най-ярката планета от Слънчевата система, отдалечена на 41 млн. км от Земята. Наблюдава се най-добре преди изгрев и непосредствено след залез. У нас е известна и като Вечерница или Зорница, в зависимост от частта на денонощието, в която се появява.   

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини