Ще ни обискират ли телефоните?

Представете си рутинна проверка на пътни полицаи, при която обаче служителят на реда има правото да претърси не само колата, но и телефона ви.

Това е една възможна сцена от близкото бъдеще, след като съд в щата Флорида отхвърли прилагането на Петата поправка в Конституцията спрямо мобилни устройства.

Поправката дава право на човек да откаже да свидетелства срещу себе си или да предостави доказателства, които ще го поставят в ролята на нарушител. Според съда, когато един телефон е част от съдебно дело и извършено престъпление, той трябва да се разглежда като веществено доказателство и не може да бъде защитен. В резултат, собственикът е длъжен да предаде устройството и всички свързани с него пароли, въпреки че съдържанието му реално може да се използва срещу него.

Важното съдебно решение може бързо да се превърне в прецедент, на който да се позовават и други съдилища в Съединените щати, особено в светлината на поредицата от случаи в изминалата година, когато мобилни телефони на престъпници бяха в центъра на спорове относно това дали е редно да бъдат отключвани и как технически да стане това.

 

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини