Хонконг удари Хасково по-рано, поваля цели семейства

Грипната вълна в Хасково дойде изненадващо рано в Хасково, алармираха хасковски лекари. Броят на болните се увеличи още в началото на миналата седмица, докато други години това се случва в средата на януари.

„Грипът започва с висока температура и отпадналост“, каза общопрактикуващият лекар д-р Николай Николов. Може да бъде съпроводен и с други симптоми – кашлица, болки в ставите и мускулите. Той посочи още, че освен грипозни, има доста пациенти и с други рота вируси. От началото на миналата седмица специалистът преглежда по около 50-60 души дневно с подобни симптоми. Неадекватното лечение може да доведе до усложнения като отит, пневмония и друг заболявания, предупреди д-р Николов. Той съветва контактите да се ограничат максимално, да се приемат витамини и хората да се хранят правилно – да не се преяжда по време на предстоящите празници.

„Грипът е много контагиозен – заразяват се по цели семейства. Започва от възрастните и след няколко часа заболяват и малките деца“, каза и друг хасковския специалист д-р Марио Янакиев. Той е категоричен, че трябва да се вземат мерки навреме. По неговите думи щамът е „Хонконг“, а през почивните дни имало опашки пред кабинетите в Бърза помощ.

Хубавото е, че учениците са във ваканция и това до известна степен ограничава главоломното разпространение на грипната вълна. Възможно е след 6 януари, когато децата тръгнат на училище, да се стигне до нарастване на заболяваемостта. „Затова взимайте мерки, приемайте имуностимулиращи препарати и се хранете правилно“, предупреди още д-р Янакиев. Той съветва да се търси лекарска помощ навреме, най-късно на 2-3-ия ден след появата на първите симптоми.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Хасково заболелите в региона са 273 на 10 000 души. Стойностите наближават изискванията за обявяване на грипна епидемия, за което е необходимо 310 заболели на 10 000.

Посещаемостта в детските градини днес е едва 10% - 215 деца са изпратени на забавачка в Хасково от общо около 2900, каза шефката на детските градини в Хасково Агавни Тахмезян. Малкият брой вероятно се дължи на повечето почивни дни, през които родителите са решили да обърнат повече внимание на децата си. Не е изключено обаче отсъствието на децата от забавачка да е предпазна мярка от страна на родителите в опит да спасят децата си от грип.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Не
    Неадекватно
    40 -7
    16:15, 27 дек 2016
    На фона на тази картина една особено дейна и амбициозна директорка на училище в града реши да прави грандиозни предколедни прояви. Почти цяла седмица събираше здрави с болни деца по репетиции и по самите прояви. Грандиозно ги изведе на студа за фотосесия, че да си покаже новият костюм. Личният й състав кихаше и кашляше на поразия по здравите деца - така че, и да имаха шанс да не се заразят с поредния вирус, тази директорка се погрижи родителите "добре" да посрещнат празниците - с болни деца, в дни без лични лекари и няколко работещи аптеки! Как може такова дебелокожие и безхаберие - ама нали децата са чужди,не са нейни. Други ще й сърбат попарата!
    • Пъ
      Пък
      19 -3
      18:34, 27 дек 2016
      вие не ги пускайте!
    • Sc
      Scarface
      7 -16
      18:50, 27 дек 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ко
    колежка
    2 -13
    16:49, 27 дек 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Не
      Незапознат
      18 -16
      18:40, 27 дек 2016
      Опитвате се да злепоставите някой като използвате най-милото на всякой дацата само и само да ви се обърне внимание.Въобще не говоря дали заслужава или не това тази личност.Започнахте с паркингите да се заяждате в друга статия и след като получихте подкрепа решихте да продължите.Личният състав от такива мърли като вас кихаше и кашляше.Само че от мързел.Да не би да ги накара някой нещо да направят.Основната работа отнесоха новоназначените които са на наши хора.Пак ви повтарям на наши хора.Не пренебрегвам и отричам работата на всички които с желание се включиха.А не тези които по заповед или от страх се водеха участващи.Не сте ли дебелокожо животно след като не видяхте че децата се радват?Какво, не беше ли така?Ще посмеете ли още да лъжете?Не се ли фръцкахте и вие за да покажете формите си?Ако разбира се все още ги имате.Пък и да ги нямате явно не знаете граница или мярка така че...Това че е реклама на учебното заведение едва ли има две мнения по въпроса. Предколедните и патронни пазници са за това.И от време на време
      при подходящ случай.Това винаги и от всички се прави.Само че от едни грандиозно а от други не.Това е разликата.Поразгледайте сайта и написаното в него.А не само да търсите статия в която и улицата да е до това у-ще за да го компрометирате.
  • 3
    Ал
    ал капоне
    28 -2
    17:26, 27 дек 2016
    Причината за грипа е простотията-например в нашият офис повечето колежки са по една тениска и с къса пола-изстиват, пада им имунитета, събират се на клюки и цигари - там една като се изкашля и всички се заразяват, после се заразяват мъжете им след това децата им и накрая и всички останали колеги в офиса-така че това е причината-простотията!
    • Ал
      ал сополо
      13 0
      00:08, 28 дек 2016
      в нашия не са така зиморничави са
  • 4
    Съ
    със закон
    23 0
    18:54, 27 дек 2016
    Крайно време е да се забрани на учителите l детските градини и училищата да ходят болни на работа. В детската градина те са в постоянен контакт с децата, а в начален курс са почти във всеки час със тях. Всеки грипозен или ОРЗ болен е приносител на вируси и бацили. И затова на всички се удържа от заплатите - за да си остават в къщи, тези които разнасят болести!
    • Sc
      Scarface
      6 -13
      19:05, 27 дек 2016
      То тогава ще е безкрайна ваканция.Ту едните ще са... Виж коментара
  • 5
    Съ
    Съгласен
    16 0
    19:23, 27 дек 2016
    Образованието си е самообразоване.
  • 6
    Би
    БИРЛИБАН
    7 -1
    22:00, 27 дек 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
    Du
    dual
    14 0
    10:16, 28 дек 2016
    Грипът не изва просто така - вижте само какго очакват, как щял да се казва, от какво се влияел... Явно, че се пуска, в комбина с фармацефтичната мафия!
  • 8
    Ро
    Родител
    15 0
    11:14, 28 дек 2016
    Да не мислите, че ние родителите не искаме да си гледаме децата в къщи, особено, когато са болни. Това е един омагьосан кръг - ние също не можем да отсъстваме от работа - няма значение дали е при частник, в учреждение или общинска и дори държавна работа! Само се отдържат осигуровки, но реално не могат да се ползват болнични - винаги има някакви съображение. В началото на месеца не може, защото има работа; в края на месеца не може, защото касиерката не може да си оправи заплатите; по средата на месеца не може, защото не е редно да се боледува и той месеца взе че свърши. И така всеки месец. Затова или трябва да пращаме децата болни на училище и да се разболяват и други деца. Или трябва да ги оставяме сами в къщи с температура и да им вменяваме нашите родителски отговорности! От което автоматично ставаме лоши родители, неспособни да се погрижат по-най добрия начин за децата си! И нима мислите, че това не ни яде от вътре, и че в такова състояние, с такива грижи сме пълноценни служители. Да, ама не! Но никой началник или директор не се замисля за това! експлоатация до край - обикновено за едни и същи хора! Хора силно казано - защото са роби за всичко - и болни трябва да работят, и с грижи, и с нови болести се сдобиват докато други само пафкат, пият кафета и си разкарват тоалетите наред-назад! Остава само надеждата, че има някаква върховна спрадливост и всеки си получава заслуженото!
  • 9
    Инспекцията по труда ако иска, може да открие сумати нарушения в това училище. След като тази директорка не се притеснява защото всичко й е много точно как може да обясни следните факти:
    - Защо на нейните приближени отсъствия като болнични, отпуск и липса от работа само с обаждне се разрешават по всяко време, а на останалите служители не е разрешено по никакъв повод да се отсътва от работа;
    - Защо на определени хора се разрешават отпуски през учебно време със седмици, а на други не се разрешава дори ден!
    - Защо за едни има компенсанци, за други няма!
    - Защо се изнудват хората да пускат отпуски и неплатени, когато по кодекс имат право на болнични;
    - Каква докторска степен има директорката, че да определя на кой колко сериозно е здравословното състояние и не само това, ами и да разнася клюки и слухове за това;
    - Защо за кръга от нейни приближени болничните са инструмент за почивка, за вършене на лична работа - а други нямат право дори да се лекуват!
    - Как така директорката може да отсътва и по месец в най-натоварените моменти, защото имала лични причини, ангажименти и т.н. пък всички други не могат да имат лични причини. Когато се работи с хора във всеки един момент има човешки трудности и лични причини. Защо не важат еднакво за всички!
    - Защо кръга от приближени на директорката не си спазват работното време, пък за останалите и разтегнато докато се свърши работа, най-често за която отговарят некадърните дружки на директорката!
    - По какви критерии директорката преразпределя точките за диференцирано заплащане и взема от едни, а дава на дружките си!
    - По какви критерии начислява лекорски за заместване при невзети часове - значи нейните хора може да не влизат в час, пък на другите се скърца със зъби за щяло и нещяло.
    - Кое дава право на тази директорка първо да крещи и обвинява, после да се запознава със ситуацията и да мисли!
    - Как се определя кой какви пари да харчи за консумативи, като на едни винаги им се удовлетволяват исканията за всякакви боклуци, а за основни нужди винаги няма средства!
    Това са всеизвестни факти и са само кратка извадка от многото постъпки на тази дейна, чевръста, подредена и светкавична директорка!
    • Sc
      Scarface
      7 -8
      23:16, 28 дек 2016
      Вие май сте яко ощипана даскалица.Толкова че чак месото ви е посиняло.Как
      искате да се самосезира който и да е след като твърденията са неверни,нагли,завистливи,егоистични и недоказуеми.Ако не се открие нещо ще се изложат заради вас.Друго ще е ако вие с името си отидете и пуснете това оплакване.Ще са задължени да проверят сигнала.Тъпо животно. Не знаете ли това или по ви оттърва другите да са на топа а вие да стоите отстрани и гледате.
    • Не
      Незапознат
      5 -4
      17:34, 29 дек 2016
      Така както сте го написали и с името си да го подпишете няма да ви обърнат внимание.Най-вече пък за това което наричате изнудване.Обобщение на защотата ви е:Защо те а не аз или всички останали.Трябва ли да ви отговарям защо?Това че не ви харесва или не е във ваша полза нещо не е критерий за нарушение.Но даже и така да е пак не знаете как да подходите.Започвате''да се самосезира...''.Заповядвате.''...ако иска може да открие..''.Значи ако не открие не си върши работата.Какво,ще кажете че вадя думите от контекста?И в изречения да ви ги цитирам пак това ще значи!Молбата за постъпване на работа кой ви я написа?При всички случаи не сте вие.Иначе щяхте да почнете с Моля...Пфу! Какво ли съм тръгнал(а) на неандерталец да се обяснявам!
  • 10
    Вя
    ВЯРНА ДРУЖИНА
    3 -9
    22:45, 28 дек 2016
    В отговор на вашите писания са нашите пожелания!... Виж коментара
  • 11
    Ос
    Осведомен
    8 -2
    14:57, 29 дек 2016
    Напротив - документално пуснати отпуски за дълъг период, издадени болнични листи от личен лекар и не представени от работодател, процент на увеличени хронични заболявания, особено предизвикани от стрес са доказателство и пред инспекцията по труда и пред съда. Вече и в Хасково има достатъчно осъдени за тормоз работодатели точно по този повод. Записите на това как се държи дадена директорка също са косвено доказателство! Така че да живее ю туб-а! Действайте!
  • 12
    Ал
    Ало нета
    5 -1
    18:18, 29 дек 2016
    Как подбирате кои стихчета да триете и кои да оставяте! Плащат ли ви за тази избирателна цензура. Нека народът си твори!
    • Sc
      Scarface
      2 -4
      18:26, 29 дек 2016
      Но не тук.Не се зачислявайте към народа.Обиждате всички ни
  • 13
    Ай
    Айде
    3 0
    10:54, 30 дек 2016
    Няма нужда да намесвате и институциите. Достатъчно е, че името на тази директорка се разнася из града като символ на тирачност, деспотичност и еднолично управление, както и на скоростна подмяна на колектива - новата година ще донесе още промени, на печелившите честито! Достатъчно е, че колкото и да се сили да се покаже пред обществеността всички чуват и разбират какво представлява госпожата, що за характерче и човече е. Пък и в края на краищата не може да провери всички социални мрежи и форуми тази директорка, не може да контролира коъ какво мнение изразява и премахва всички от тях, които не я представят в нужната положителна и достолепна представа.
Последни новини