Дойчин Боянов и Николай Петков покориха връх Св. Борис

Гл. асистент Дойчин Боянов и инж. Николай Петков от антарктическата ни експедиция са покорили върховете Фризленд и Св. Борис на планината Тангра в Антарктида.

Това е съобщил Дойчин Боянов по сателитния телефон на ръководителя на антарктическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев.

След инфарктното, поради лошото време, пътуване на втората група от 25-ата българска антарктическа експедиция, нашите полярници са успели да достигнат до българската база "Св. Климент Охридски" на 19 декември.

Постоянният екип, който от месец работи на остров Ливингстън, е подготвил маршрута за безопасен път по ледника до базовия лагер "Академика". 

Веднага след пристигането си в базата алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков са се установили на бивак под връх Фризленд и използвайки прозорец от хубаво време, в ранните часове на деня са успели да изкачат смятания за най-висок връх на остров Ливингстън - връх Фризленд, откъдето по стръмно ребро са покорили и връх Св. Борис. 

Едновременно с изкачването на върховете са били направени прецизни измервания на техните височини, като по предварителни изчисления връх Св. Борис може да се окаже, че е най-високият връх на острова. 

Ако измерванията се потвърдят, това ще бъде несъмнен принос в изучаването на топографията на Южношетландските острови, посочва проф. Пимпирев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини