Празнична евакуация: 2 милиона коли на пътя днес

След коледните намаления идва ред на коледните задръствания. Както всяка година, така и сега българинът традиционно ще се възползва от общо шестте почивни дни, за да избяга от вкъщи. Близо 2 милиона автомобила ще излязат по пътищата днес, сочат прогнозите на КАТ. Българите масово ще пътуват, за да се съберат с близките си за Бъдни вечер и Коледа, като само от София потеглят 550 000 коли.

Първите тапи се образуваха още вчера по Цариградско шосе, очаква се днес да бъде пика по изнасянето за празниците.

За да регулира движението и да следи за нарушения, КАТ ще извади по шосетата рекордните 3500 патрула.

От Пътна полиция напомниха, че новите правила за шофиране с превишена скорост и след употреба на алкохол вече са в сила, припомня "Стандарт". Това означава, че водачите рискуват да отнесат двойни глоби, ако сгазят лука.

От МВР са решили да сложат временни КПП-та по всички пътища, по които се очаква да има задръстване за празниците. Подвижни патрули със сигурност ще има на излизане от София, например "Горнобански път" и околовръстното, при Драгичево, както и на Шипка и Хаинбоаз, при Ботевград, пътен възел Мухово на магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Струма".

Катаджиите ще контролират движението на изхода на София в посока Перник, където за Коледа се очакват километрични задръствания. По пътя към Банско, Пампорово и Боровец пък също ще има допълнителни патрули почти на всеки километър.

По най-натоварените трасета - пътя към Предела, Банско, Боровец, Пампорово, Смолян, от КАТ ще осигурят регулиране на движението за предотвратяване на катастрофи и струпване на коли.

В София следобед ще бъде пусната зелена вълна към изходите на града за улесняване на трафика. Освен това стотици полицаи ще регулират движението на Предела, както и по магистрала "Хемус" при тунел "Витиня". Огромни тапи от коли се очакват и по магистрала "Тракия" в участъка между Вакарел и Ихтиман.

Около Коледа и Нова година страната ще е запушена от още близо двайсетина тапи. Отчайващо ще е положението и при прохода "Петрохан", обясниха катаджиите.

При Владая пък, както и на магистрала "Струма", ще дебнат полицаи, които като видят, че става напечено, ще спират камионите, за да се отпушва движението.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини