Рибар засне странни създания от морските дълбини

    Често казваме, че за Марс знаем повече, отколкото за океаните на Земята. Макар  и да имаме само бегла представа за структурата на Червената планета, сме изследвали едва 0.05% от океаните.

    Представете си да открием планета, гъмжаща от живот, от която ние сме изследвали площ с размера на Танзания – в подобна ситуация сме що се отнася до океаните. Сега благодарение на гмуркача и рибар Роман Федорцов имаме възможност да надзърнем в дълбините.

    Роман Федорцов живее в пристанищния град Мурманск, Русия, на брега на Баренцово море – сравнително плитко море, свързано със Северния ледовит океан.

    Мъжът публикува снимки на странни подводни създания, попадали в мрежите му, по време на риболовните му странствания от района на Северния ледовит океан до бреговете на Мароко.

    Ако се питате защо повечето са черни, причината е, че това е най-подходящата окраска, ако не искате да ви забележат.

    Тези създания обитават тъй наречената “зона на здрача”, която се простира на дълбочина от 200 до 1000 метра под повърхността.

    Непосредствено под нея е “батиалната зона”, на дълбочина от 1000 до 1400 метра, до която не прониква слънчева светлина.

    Това означава, че заснетите морски обитатели получават нищожно количество светлина, и тъй като черното поглъща всякаква светлина, без да я отразява, те на практика са невидими в естественото си местообитание.

    Това важи и за червените морски обитатели. Черните създания поглъщат цялата светлина, червените също изглеждат черни – липсва червена светлина, която да отразят, телата им абсорбират останалата светлина, независимо от дължината на вълните. По тази причина червените и черните животни преобладават.

    Изображенията ни дават възможност да оценим и да научим повече за живота на Земята. Колкото повече се възхищаваме на богатото биоразнообразие в дълбините на океана, толкова  по-вероятно е изследователите да получат нужното финансиране, за да ги проучат по-добре.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини