Новите снайпери и Терминаторът на Калашников (видео)

    Светът много пъти въздъхваше с облегчение, когато Арнолд Шварценегер се изправеше срещу лошите в с огромното си мини оръдие. Едва ли някой се е замислял, колко килограма държи в ръцете си неговият супергерой. Всъщност 6-цевната картечница M134 Minigun, която отнася враговете на екрана, тежи 30 кг (19 кг е олекотената версия), но откатът е нещото, което би съборило всеки (не и Арни) при ръчна стрелба. За въртенето на цевите е необходимо електрозахранване, което гарантира, че начинът по който борави с M134 Minigun Арнолд Шварценегер ще си остане негова запазена марка на големия екран. За масова употреба и руските и американските конструктори са приготвили други, много по-страховити практични оръжия.

    "Калашников" представи съвсем скоро кновата си ръчна картечница РПК-16 калибър 5,45 мм. тя тежи само 4 кг. РПК-16 е трансформер - лекият вариант, предназначен за градски бой след смяна на късата цев с дълга се превръща в достъчно далекобойна картечница за полеви бой.

    Американците имат ръчната картечница Ares Shrike 5.56 мм, която тежи 3,4 кг и се конфигурира според мисията. Тя изстрелва 625-1000 RPM (изстрела в минута) и се появи през 2012 год.

    Обновлението на "Калашников" при снайперите е СВК, създаден според желанията на самите снайперисти. Отклонението е не повече от 30 мм на 100 м дистанция, а най-серозното подобрение е намаленото тегло - 4,2 кг. СВК ще замени легендарната снайперистка винтовка Драгунов, разработена през 1963 год. Драгунов е най-масовият полуавтоматичен снайпер в света. 

    Терминаторът на  "Калашников" бе за първи път представен на форума "Армия-2016". Това е бойната автоматизирана система "Соратник". Бойният робот тежи около 7 т., може да се предвижва със скорост 70 км/ч на разстояние до 400 км. Верижната машина може да действа автономно по терена или да бъде управлявана от оператор. Въоръжението е сменяемо - от 7,62 мм картечница до противотанкови ракети "Корнет-ЕМ". Треминаторът на "Калашников" носи и два дрона, които служат за разузнаване и за ретранслация на сигнала за връзка.

    "Ако в първото действие на сцената се появи някоя пушка, до последното тя непременно трябва да гръмне." - Владимир Набоков.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини