Силното земетресение в Нова Зеландия изхвърли на брега чудовището Муриуай

Изображение 1 от 3

    Новозеландци се стекоха на плажа Муриуай, за да зърнат така нареченото чудовище Муриуай – безформена маса, която изглежда като нещо появило се от дълбините на океана.

    Със своите дебели, черни пипала, виещи се под слънцето, странният обект, прилича на огромна отломка от морсоко дъно издигнала се на височина 2 метра след силното земетресение в Нова Зеландия миналия месец.

    Снимките са дело на Мелиса Дабълдей- местна жителка, която ги публикува във фейсбук.

    Тя забелязала странния обект на плажа Муриуай, на западния бряг на Нова Зеландия, според твърденията и той все още се движел по това време.

    “Помислих, че е кит, изхвърлен на сушата, беше много странен. Изглеждаше като червей с черупки, никога не бях виждала нещо подобно”, казва Дабълдей.

    Местният жител Рани Тимъти разказва, че “нещото” изглеждало живо.

    “От него се носеше мирис на гнило, по-отблизо изглеждаше като гърчещи се червеи”, казва той.

    Според новозеландското морско дружество, обектът най-вероятно е огромно парче дърво, покрито с морски жълъди – вид ракообразни, които се хранят като филтрират водата и се прикрепят към подводни скали, отломки и кораби.

    Съществуват много видове морски жълъди, но в случая вероятно става въпрос за  Lepas anatifera. Те се прикрепят към твърди повърхности, с помощта на гъвкавите си, мускулести пипала, които достигат дължина от 80 см.

    За съжаление морските жълъди са единствените неподвижни създания на Земята, което означава, че веднъж след като се прикрепят към даден обект, си оставят свързани с него.

    Те произвеждат нещо като “цимент”, който ги прикрепя за постоянно към избраната повърхност. Ако тази повърхност бъде изхвърлена на брега и обитателите и бъдат изложени на слънчевите лъчи, те не могат да направят нищо по въпроса.

    Всички морски жълъди са загинали и сега от тях се носи неприятна миризма.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини