Турция е събрала чрез имами в България данни за гюленистите

Турската държавна Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) е събрала разузнавателна информация чрез имамите си в 38 държави, включително България, за заподозрени последователи на Фехтулах Гюлен, съобщи в."Хюриет".

Изданието обяснява, че от Диянета са информирали парламентарна комисия, създадена да разследва неуспелия опит за преврат, който според управляващите в Анкара е вдъхновен от живеещият в САЩ Гюлен. При това информиране е била разкрита и "разузнавателната дейност" относно последователите му в Европа и Азия, допълва изданието.


То посочва, че докладите за България са били изпратени от София и Пловдив.

Но такава дейност е развивана и в други 13 държави от Европейския съюз плюс свързани с ЕС държави като Швейцария и натовския партньор Норвегия.

В част от докладите имало включени и снимки на хора, за които се смятало, че са свързани с движението на Гюлен. В общо 50-те "досиета" от отделните държави били изброени училища, компании, фондации, асоциации и медии.

Данните идвали от служители в джамии, координатори на религиозни въпроси и съветници по религиозните практики.

Така в отчет от Кьолн (едно от трите места в Германия, където е събирана такава информация) според "Хюриет" се посочвал районът Обербергишер Крайс на изток от града като основен център на гюленистите в страната. "Тук се извършва вербуване, абониране и се управлява религиозното образование", се казвало в текста.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини