Учени откриха храните, които разпространяват раковите метастази

Испански учени определиха хранителните продукти, които помагат за разпространението на метастази в организма на болни от рак.

Това са вещества, съдържащи палмитинова киселина - животински мазнини, някои растителни масла, като палмовото и кокосовото масло.

Двуминутната анимация обяснява откритието, публикувано в списание Nature (07/12/2016). Проучването показва, че туморните клетки са зависими от мазнините при образуването на метастази.

Видеото е от официалния канал на Института за биомедицински изследвания (Барселона, Испания) в YouTube.

Над 90% от смъртните случаи при рак са вследствие на метастазите. Затова откритието може да е голяма крачка в спирането на развитието им.

Метастазите се образуват, когато клетки от тумора се отделят и тръгнат по кръвоносната или лимфната система. Те достигат до други органи и образуват тумори там. Испанските учени са идентифицирали клетките, отговорни за метастазите през ключовата молекула в този процес CD36. Те са открили, че този протеин присъства в много метастазни тумори. Също така установили, че увеличаването на неговото количество превръща не-метастазни клетки в метастазни.

CD36 транспортира мастните киселини до вътрешността на клетките, затова учените изследвали ролята на мастната диета за образуването на метастази при някои орални тумори. Резултатите показали, че високите нива на мазнините в кръвтообръщението увеличават броя на метастазите.

За да потвърди ролята на CD36, екипът използвал антитела, които блокират този протеин.Това намалило броя на метастазните клетки и даже те изчезнали напълно при някои мишки.

Предстои още много да работа, преди това откритие да бъде приложено при хора, отбелязват учените.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини