България приела по европейските квоти 29 мигранти

Досега България е приела 29 мигранти от въведените от ЕС квоти, показват данни, представени от Европейската комисия.

Нашата страна е приела тези мигранти от Гърция, като е поела обещание бройката да достигне 831 души. От мигранти, попаднали в Гърция, са подадени 260 молби за заселване у нас.

От Италия нашата страна е поела обещание да вземе 471 мигранти. А от пристигналите в Италия мигранти 140 са пожелали да дойдат в нашата страна. 
Досега не е осъществено нито едно преместване по тези квоти, сочат документите, цитирани от БТА.

По споразумението ЕС-Турция за размяната на сирийски бежанци, подслонени на турска земя, срещу обратното приемане от Турция на мигранти, за които няма основание да останат в Европа, у нас не е бил заселен нито един сириец. Нашата страна е изразила готовност да приеме 50 души по тази схема.

В доклад на ЕК се посочва, че за нашата страна са отпуснати 160 милиона евро за охрана на границите, като досега са предоставени 101 милиона евро и предстои осигуряването на още 59 милиона евро.

Допълва се, че средно на ден незаконно българо-турската граница преминават по четирима мигранти.

ЕК отчита, че София и Анкара са сключили двустранно споразумение за обратното приемане на чужденци, проникнали на тяхна територия. 

По силата на това споразумение нашата страна е поискала да върне на Турция 543 души, а досега турската държава е приела 19 от тях.

Коментари в сайта

Последни новини