Държавите от ЕС ще връщат мигранти в Гърция

Страните от ЕС да могтат да връщат обратно в Гърция всички кандидати за убежище, влезли в ЕС през територията на тази страна, от март 2017 година.

Става въпрос за възстановяване на "нормалното функциониране" на Дъблинската система, която определя правилата за репатриране на кандидатите за убежище в ЕС, пояснява комисията, коментира Европейската комисия, цитирана от Франс прес и БТА. 

Комисията оправдава "прогресивното възобновяване" на връщането на мигранти в Гърция със "значителния напредък" в третирането в страната на търсещите убежище.

От Гърция в Турция са били върнати 1187 незаконни мигранти, показват данни, представени от Европейската комисия. 

Комисията отчита, че Гърция е отбелязала значителен напредък в условията за предоставянето на убежище. Препоръчва се връщанията в Гърция на проникналите във вътрешността на ЕС мигранти да бъдат възобновени постепенно. 

Досега от Гърция и Италия по квотите на ЕК към други държави в Общността са били разселени 8162 кандидати за убежище (6212 от Гърция и 1950 от Италия). Комисията очаква до септември догодина да бъдат разселени всички, които отговарят на условията.

Това означава занапред държавите в ЕС  да взимат от Гърция поне по 2000 души  и от Италия поне по 1000 души на месец. От април 2017 г. нататък броят на преместванията от Гърция следва да бъде най-малко 3000, а от Италия 1500, пише в доклада. 

Над 62 хиляди бежанци и мигранти са блокирани на гръцките острови и в континенталната част на Гърция от месеци. Министерството на миграцията заяви миналата седмица, че 16 400 мигранти чакат да бъдат обработени документите им на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини