Безплатни кюфтета в подкрепа на турската лира

Пикантни кюфтета, подстригване или безплатен хляб за този, който обмени валутата си, обявиха търговци в Турция.


За да се опита да спре обезценяването на националната валута, която загуби над 10 процента от стойността си спрямо долара през ноември, турският държавен глава призовава от няколко дни своите сънародници да обменят чуждестранните си валути от чувство на "патриотизъм". 

Турското министерство на отбраната даде пример и обяви в сряда, че е обърнало 262 милиона долара и 31 милиона евро в турски лири. Подемайки призива на своя президент, все по-голям брой търговци в страната обещават награди, за да насърчат вложителите да щурмуват обменните бюра. 

В Бурса /Северозападна Турция/ погребални агенции предоставят надгробен камък на онези, които обменят най-малко 2000 долара. 

А в Газиантеп /Югоизточна Турция/ друга фирма предлага безплатно бракосъчетание срещу 10 000 долара, обърнати в турски лири. 

"Аз съм този, който даде старт на кампанията", твърди Гьокхан Кук, хлебар в истанбулския квартал Алибейкьой. На витрината на неговия магазин се обещава "безплатен хляб" на всеки, който представи разписка, удостоверяваща, че е обменил най-малко 250 долара. "Аз не печеля нищо с тази инициатива, обратното: раздавам хляб безплатно. Единственият интерес е да подкрепя нашата страна, както поиска нашият президент", обяснява той. 

Кук има увереност. "С помощта на Аллах ще постигнем покачване на стойността на лирата и ще съсипем долара", заявява той в своя офис, украсен с портрети на президента Ердоган. 

Няколко магазина по-нататък 42-годишният Бюлент Байдениз предлага порция сурово кюфте с подправки срещу обменени 250 долара или евро. "От петък насам дойдоха около трийсет души", казва той. Когато видял хлебаря в съседство да предлага своя хляб, Байдениз не бил убеден веднага. "Но след като чух президента на републиката, разбрах, че това може да помогне на страната. И после това ми прави реклама", казва той. 

Но инициативата не е подкрепена от всички: "Това са дреболии", казва възмутено 70-годишният Метин Юртсевен, който е дошъл за бръснене при Джемил Шен, бръснар от Алибейкьой, който предлага безплатно подстригване срещу квитанция от обменно бюро. "Те искат да изпразнят джобовете на малките хора", мърмори 70-годишинят клиент. "Първо по-богатите трябва да дадат пример. Когато го направят, ще отида да обменя 50-те долара, които имам у себе си", добавя той. 

Но икономистите се питат за отражението на тези инициативи, след като лирата страда от политическата несигурност, от напрегнатата ситуация със сигурността и понижените перспективи за растеж. Патриотичните прояви на тази армия от доброволци ще имат ограничено отражение, смята Атила Йешилада, икономист от центъра Истанбул Аналитикс. 

"Избирателите, които подкрепят Ердоган, често произлизат от класите със скромни доходи" и е малко възможно да имат чужда валута за обменяне, подчертава той. 

Паричният патриотизъм се изявява в социалните мрежи, където неизвестни лица и знаменитости споделят снимки на излизане от обменно бюро, придружени с хаштаг #UlkemizIcinDovizBozduralim / "Да обменим чуждестранни валути за нашата страна"/. Някои обаче се опасяват насърченията на правителството за отдаване на предпочитание на националната валута да не прераснат в ултимативно искане. 

Ердоган заяви в сряда, че лично е призовал собствениците на недвижими имоти, даващи под наем имотите си в долари - честа практика в големите градове. "Аз им казах: "Ако обичаш тази родина, тази нация, тогава и ти премини към турски лири. Аз разглеждам това като дълг", посочи той в реч в Анкара. 

Като благодари на тези, които вече са обменили чуждестранната си валута, Ердоган призова турците да останат сплотени срещу "тези, които използват оръжието на икономиката срещу нас", без да уточнява за кого говори. 

Във всеки случай той може да разчита на Кук, хлебар от Алибейкьой. "Ние ще се изправим пред тях, докато покачването на долара бъде спряно и най-вече докато нашият президент Реджеп Тайип Ердоган ни каже да спрем", казва той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини