”Хонконг” е очакваният грипен вирус у нас

Този сезон основно ще ни атакува щамът H3N2 Хонконг на грипния вирус. Все още няма грипна вълна у нас, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Първите регистрирани случаи на грип у нас вече са факт. Към момента не може да се каже на 100% кои са щамовете, но очакваният водещ щам – т.нар. "Хонконг“ (A/H3N2). Но все още става въпрос за единични случаи на грип, а не за повишаване на заболеваемостта, обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

По думите му няма значение откъде ще дойде вълната, важното е да я хванем на време. Освен "Хонконг“, добре познатият ни вече свински грип вероятно отново ще го има, но няма да е водещ.

В България се наблюдава много слаба превенция срещу грип. Вече се имунизират под 3% от населението. Според д-р Кунчев вероятно това се дължи на липсата на доверие към лекарите, здравната структура и към държавните институции изобщо, която започва да дава много тежки последици.

Д-р Кунчев уточни, че няма смисъл дарената кръв да се изследва за малария, тъй като броят на случаите на това заболяване у нас е незначителен. 

В Университетската болница в Русе тече проверка за смъртта на 80-годишния пациент, на който е прелята кръв, заразена с малария.

Случаят е неприятен и тежък, но все пак е частен случай. Става въпрос за пропуск в информацията, която се събира. Това коментира д-р Ангел Кунчев по повод информацията за заразена с малария кръв в русенската болница. Такова нещо не трябва да се допуска и когато го открием, трябва да бъде коригирано. Този случай не бива да поставя под въпрос кръводаряването у нас, добави той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини