Русия изненадващо продаде част от „Роснефт”

Управителят на най-голямата петролна компания в Русия „Роснефт“ Игор Сечин информира руския президент Владимир Путин, че сделката за приватизацията на 19,5% от дружеството е завършена.

Стратегическият инвеститор е консорциум между британско-швейцарския минен гигант „Гленкор” (Glencore) и суверенния фонд на Катар.

В държавния бюджет на Русия от приватизацията на „Роснефт“ ще постъпят 10,5 млрд. евро. Путин е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизационната сделка, за да се избегнат колебанията на курса.

„Президентът отбеляза, че през следващите дни в страната ще постъпи значителен обем валута и за да се избегнат всякакви колебания в курса, е необходимо да се предвиди съответната поетапна система на конвертиране“, съобщи Дмитрий Песков, говорителят на руския държавен глава.

„Гленкор“ очаква сделката по придобиването на акциите на „Роснефт“ да приключи до средата на декември.

Освен с пари в брой британско-швейцарската компанията ще заплати за дела си в „Роснефт“ със собствени акции на стойност 300 млн. евро. В рамките на сделката „Гленкор“ също така ще сключи споразумение за покупката на 220 хиляди барела руски петрол дневно за срок от пет години.

Така близо 40% от най-голямата петролна компания на Русия стават частна собственост, тъй като британската BP вече има дял от 19,75% в руското дружество.

Приватизацията на „Роснефт“ изненада пазарите. Очакваше се руското дружество само да изкупи пакета, предложен за продажба.

След новината акциите на „Гленкор” поскъпват с близо 4% в Хонконг. Рублата пък печели 0,30% срещу еврото, до 68,2507 EUR/RUB.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини