Откриха необикновена симетрия в мозъците на аутистите

Мозъчните връзки при хора с разстройство от аутистичния спектър (ASD) са по-симетрични в дясното и лявото полукълбо. Това предполага, че задачите се разделят в мозъка по много различен начин отколкото при хората без аутизъм.

Една от най-характерните особености на състоянието е вроденото умение за идентифициране на специфични детайли в нещо и провал при поставянето им в по-широк контекст. Откритието би могло да обясни защо това е така.

Откритието е направено след нови мозъчни сканирания на младите хора с аутизъм.

Изследователите от Държавния университет на Сан Диего обясняват, че лявото и дясното полукълбо обработват информацията по много различен начин. Начинът, по който мозъкът като цяло смекчава това може да ни помогне да разберем по-добре как хората с разстройство от аутистичния спектър виждат света.

Макар че старият мит за по-"творческото" дясното полукълбо и по-"аналитично" ляво да е изцяло и напълно разбит и да няма никакви  доказателства, че при даден човек доминира "десен мозък" или "ляв-мозък"- ние знаем, че някои функции се изпълняват от определени полукълба.

Изследванията показали, че лявото полукълбо играе много по-голяма роля в обработването на езика и говора от дясното полукълбо, докато дясното полукълбо се съсредоточва върху слуховите и зрителни дразнения. Изследователите предполагат, че лявото полукълбо е по-ангажирано в анализа на специфичните детайли на ситуацията, докато дясното полукълбо е натоварено с интегрирането на тези детайли и различни други дразнения в едно цяло.

Начинът, по който двете полукълба работят заедно, обяснява как ние възприемаме и реагираме на света. Новият експеримент показва, че това се случва много по-различно при младите хора с разстройство от аутистичния спектър.

Екипът на San Diego State University използва магнитен резонанс (ЯМР) , за да визуализира мозъците на 41 деца и юноши с разстройство от аутистичния спектър и 44 без да такова,

Те анализирали гъстотата на връзките в различни региони на бялото вещество в двете полукълба. Открили, че при участниците без аутизъм в дясното полукълбо връзките са много по-гъсто опаковани, отколкото в лявото. "Това пасва с идеята, че дясното полукълбо е с по-интегративна функция, която обединява различни видове информация", обясняват учените.

Мозъчните връзки при участниците с разстройство от аутистичния спектър се оказали симетрично организирани в двете полукълба.

"Идеята на асиметрията в мозъка е, че има разделение на труда между двете полукълба," казва Ралф-Аксел Мюлер от екипа. "Изглежда, това разделение на труда е намалено при хора с разстройство от аутистичния спектър".

Експериментът е проведен в много малка извадка, така че резултатите трябва да се потвърдят в много по-голяма група, преди да се разчита на тях. Но те съответстват с резултатите предишни опити от тази година, при които е установено, че мишки с аутизъм също имат необичайно симетрични мозъци.

На този етап учените не са наясно как тази симетрия влияе познавателните разлики между младите хора с и без разстройство от аутистичния спектър. Те също не могат да кажат със сигурност дали симетрията причинява аутизъм или аутизмът води на симетрия.

Липсата на специализация, наблюдавана в мозъците на децата с аутизъм, може да обясни "слабото централно съгласуване", характерно за състоянието или както изследователите нагледно обясняват - аутистите "не виждат гората от дърветата".

Изследването е публикувано в списанието на Американската академия по детска и юношеска психиатрия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини