Руски печат: Защо катастрофира изтребителя Су-33?

Специална комисия ще разследва защо се е скъсало спирачното въже, причинило катастрофата с руския изтребител Су-33, който се разби в морето след неуспешен опит да кацне на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", информира "Комерсант".

Самолетоносачът е изпратен в Средиземно море във връзка с военните операции в Сирия, припомня руският вестник.

Комисията ще разследва дали инцидентът се дължи на производствен брак или пилотска грешка, посочва "Комерсант". Експертите вече са установили, че проблеми с аерофинишера - устройството за спиране на палубните самолети при кацане, са причинили и предходния нещастен случай в средата на ноември, когато бе изгубен друг самолет от кораба - МиГ-29К, принуден да кръжи из въздуха, докато изчерпи горивото си.

За последен път руският военен флот изгуби самолет Су-33 преди над 10 години. През 2005 г. военните не извадиха изтребителя от Атлантическия океан с мотива, че в системите му няма нищо секретно; така ще стане и този път, прогнозира изданието.

Официални представители на руското министерство на отбраната твърдяха вчера, че палубната авиация на "Адмирал Кузнецов" продължава полетите. Няколко източници от ведомството обаче предупреждават, че проблемите с МиГ-29К и Су-33 може да се отразят сериозно на цялата летателна програма. Според тях, ако не бъдат отстранени скоро повредите в корабния аерофинишер, руският Генщаб ще предислоцира повечето Су-33 - около 8 машини, и два МиГ-29К във въздушната база Хмеймим в сирийската провинция Латакия, откъдето да излитат за удари в провинциите Идлиб и Алепо.

Руските военни явно имат опит от подобни прехвърляния, допълва "Комерсант", като припомня публикация в сп. "Джейн'с дифенс уикли" от ноември - сателитна снимка, на която "ясно личат корабни Су-33 и МиГ-29К в авиобазата в Латакия".

По данни на "Независимая газета" и в двата последни инцидента с "Адмирал Кузнецов" пилотите са оцелели и не са пострадали.

"Това даде възможност на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да отбележи вчера, че военните летци вършат героична работа, работят под напрежение и най-важното е, че след аварията пилотът е останал жив. Все пак обаче остава усещането за нещо недоизказано. Къде е всъщност проблемът - слаби ли са въжетата на аерофинишера, летците ли са зле обучени как да кацат на палубата или самата конструкция на единствения ни самолетоносач крие сериозен дефект?" - пита вестникът.

"При американците също се случват аварии, защото излитането и кацането на самолетоносач е върхът на летателното майсторство", коментира за вестника дългогодишният авиатор о. р. полк. Виктор Алкснис.

Според него обаче проблемът в случая е друг. "Адмирал Кузнецов" е проектиран да използва самолети Як-141, каквито обаче не са били произведени за него заради разпадането на Съветския съюз, а Су-33 са твърде тежки за кораба и точно те късат въжетата. При това "Кузнецов" няма катапулт, няма атомен двигател, а полетната му палуба е твърде малка, добавя експертът.

Щом Русия изобщо е тръгнала да решава практически задачи с помощта на "Адмирал Кузнецов", руската концепция за използване на ударни групи, включващи самолетоносачи, трябва критично да се преразгледа, гласи изводът на "Независимая газета".

/БТА/

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини