Всеки десети българин не се лекува поради липса на пари

Всеки десети българин (10,7%) не получава преглед или лечение или ги получава със забавяне заради липса на пари, сочат данните от българската част на европейското здравно интервю, публикувани от НСИ.. В случая липса на пари значи, че или пациентът не разполага с финансови средства, или че НЗОК не покрива съответното лечение или преглед.

На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12.6 на сто от анкетираните, а предписаните лекарства не са си купили 9.6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4.3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3.7 на сто от хората.

Въпреки това данните показват ръст както на посещенията при лекар, така и на профилактичните прегледи. През 2014 г., когато е правено интервюто, към общопрактикуващия си лекар са се обърнали 71% от анкетираните българи. През 2008 г., когато е предишното европейско здравно интервю, те са били малко под 60 на сто. Към лекар специалист преди 2 години са се обърнали 30.9 на сто от българите при 27.7% през 2008 г. Расте и броят на хората, които посещават стоматолог. Те са 44 на сто през 2014 г., докато през 2008 г. са били 31%. 10 на сто от запитаните са заявили, че са лежали в болница, предаде в. "Сега".

Положителна е тенденцията при профилактичните прегледи. За последните 12 месеца на 64% от хората им е мерено кръвното при лекар. 51 на сто са проверили холестерола си, също толкова и кръвната захар. Расте броят на жените, които си правят мамография и цитонамазка.

Като много добро определят здравето си 23% от българите - с 3 на сто по-малко от 2008 г. Зо добро смятат здравето си 43 на сто от хората - с 2% повече от предишното изследване. Задоволително е то за 22%, лошо - за 8 и много лошо за 2.8 на сто от анкетираните, като последните два показателя почти нямат промяна от 2008 г. досега. Българите в това отношение са със средни за Европа показатели. За най-здрави се смятат ирландците - над 80 на сто от тях смятат, че здравето им е много добро или добро. Следват Швеция, Холандия и Кипър. За най-болни се смятат в Португалия, където под 50 на сто се определят като в добро или много добро здраве.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини