Израел, Йордания и палестинците спасяват заедно Мъртво море

Израел, Йордания и Палестина напредват с проект за спасяване на Мъртво море, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС и БТА.

Преодоляхме пореден етап по пътя на осъществяването на проекта за тръбопровод, свързващ Червено море и Мъртво море, посочи Нетаняху на правителствено заседание.

САЩ, ЕС и Япония финансират съвместния проект на Израел, Йордания и Палестинската автономия, допълни той.

Нетаняху припомни, че проектът предвижда обезсоляване на вода за израелски и йордански населени места, което по план трябва да стане още през 2020 година, а солената вода от Червено море ще отива в Мъртво море.

Израел, Йордания и палестинците подписаха тристранен договор за строителството на "Канала на двете морета" между Червено и Мъртво море през декември 2013 година в централата на Световната банка във Вашингтон.

Инфраструктурата на канала трябва да включва тръбопроводи с дължина неколкостотин километра, опреснителни съоръжения и ВЕЦ.

Равнището на Мъртво море всяка година се понижава с над един метър заради интензивната експлоатация на водите на река Йордан, която го захранва, но и поради наличието по бреговете й на многобройни изпарителни басейни, използвани за извличане на минерали.

Мъртво море, чиито брегове са поделени между Йордания, Израел и Палестинската автономна власт, може да пресъхне окончателно до 2050 година.

Коментари в сайта

Последни новини