Плевнелиев дава мандат на Борисов за ново правителство

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в 11:00 часа днес (2 декември) проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание на Парламентарната група на ПП ГЕРБ, предаде БГНЕС.

До конституционната процедура за връчване на мандати се стигна след оставката на правителството „Борисов 2” заради загубата на ГЕРБ на президентските избори. Плевнелиев проведе изискваните от конституцията политически консултации с всички парламентарно представени политически сили, като на всяка една от тях повтаряше, че политическата криза не трябва да прераства в парламентарна и ще направи всичко възможно това Народно събрание да излъчи кабинет. Президентът проведе и Консултативен съвет за национална сигурност, на който ръководствата на ГЕРБ и на БСП - първите две по големина политически сили в парламента, заявиха, че при процедурата за възлагане на мандат те ще го върнат веднага.

В навечерието на КСНС премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че дължи на Реформаторите и на Патриотите, които са готови да съставят кабинет, ако им бъде възложен мандат, да ги подкрепи, така както те са направили с неговото правителство, заявявайки, че го подкрепят, без да участват с министри в него. Впоследствие Борисов заяви, че няма да подкрепят кабинет в рамките на този парламент. От ГЕРБ заговориха за предсрочни избори.

БСП от самото начало ясно заявиха, че ще върнат мандата, няма да съставят правителство, нито ще участват в някакво друго и са за предсрочни парламентарни избори. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП ще бъде само опозиция и би съставила кабинет при победа на парламентарни избори.

Патриотичният фронт не се отказва от приемането на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент. „Ние приемаме присъствието си в политиката като задължение и дълг. Опитваме се да запазим стабилността, не в името на това да се докопаме до властови позиции, защото нямаме нужда от тях”, каза на брифинг съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

За Реформаторския блок няма пълна яснота каква е позицията им относно проучвателния мандат и дали биха го приели, ако им бъда връчен на тях. Единствено здравният министър в оставка Петър Москов каза - „не мисля, че РБ има електоралната тежест или организационното състояние, за да може да търси реализация на мандат. За това трябва степен на доверие и мнозинство”.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    3 0
    10:20, 2 дек 2016
    Боже, тия ни управляваха до сега!
    Прости ни Боже!
  • 2
    Ге
    Гешев
    0 0
    11:03, 2 дек 2016
    В килия за двама и СПА,да се гушкат.
Последни новини