Нова теория за светлината може да обори Айнщайн

Учените са на прага напълно да преобърнат представата ни за вселената, пише The Independent. Става дума за теория за скоростта на светлината, която доскоро беше смятана за радикална, но сега тя ще бъде тествана експериментално и може да промени някои от основополагащите разбирания за Космоса.

Теорията оспорва една от основните идеи за Вселената - това, че скоростта на светлината е фундаментална и никога не се променя. Тази ключова идея свързва някои от най-важните концепции във физиката и нашето разбиране за Космоса - като общата теория за относителността и начинът, по който Вселената се е разширявала след Големия взрив. Учени откриха какво е имало преди началото на Вселената

Но според новата теория при самото зараждане на Вселената светлината може да е пътувала много по-бързо спрямо сегашната си скорост. Скоростта на светлината от 186, 282 мили в секунда винаги се е смятала не само за константа, но и за максималната скорост на всичко в Космоса, предаде Фокус.

Сега учените зад новата идея се надяват, че могат да я докажат, изучавайки реликтовото излъчване. Това е остатъкът от радиацията, излъчена малко след Големия взрив, която носи информация за младата Вселена. 

"Теорията, която предложихме за пръв път през 90-те години, сега достигна до повратна точка - днес имаме прогнози, които подлежат на доказване. Ако предположенията ни се окажат верни, това ще доведе до модификация на теорията за гравитацията на Айнщайн. И би означавало, че природните закони не винаги са били такива, каквито ги познаваме днес", заяви водещият учен в проекта проф. Жоао Магуейхо.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини