Китови акули и манти в аквариум (видео)

При построяването му това грандиозно съоръжение е било най-големият аквариум в света. През 2010 година първенството му е отнето от Аквариума на Джодржия в Атланта и сега е втори по големина, но въпреки това предлага уникални гледки. в най-големия резервоар тук, наречен "море Курошио" плуват китови акули и манти. На пръсти се броят аквариумите, които отглеждат тези уникални морски създания и даже те се размножават там. Първата манта се ражда през 2007 г. , а през 2010 г. скатовете, родени в аквариума са вече четири. 

Аквариумът е част от Океанския Експо парк в Мотобу, Окинава и показва дълбоководни морски създания, акули, корали и тропически риби. Общата площ е 19 хиляди кв.м, на която са разположени 77 отделни аквариума, общият обем на водата в тях е 10 000 куб. м. Водата за соленоводните експонати се изпомпва 24 часа в денонощието от морето, на 350 м от брега.

Основният резервоар - Морето Курошио, е с размери 35 метра на 27 метра и 10 метра дълбочина. Вместимостта му е 7500 кубически метра вода, а стъклото през което могат да се наблюдават обитателите му е 8,2 на 22,5 метра с дебелина от 60 см - най-големият такъв панел в света по времето, когато аквариумът е открит. 

На живо канал в YouTube предава картина от това уникално съоръжение. Открит на 1 ноември 2002 г., аквариумът посреща 20-милионния си посетител през 2010 година, а сега стотици го гледат през интернет във всеки един момент. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини