Машините на въстание: Робот атакува човек

Ако сте чели произведенията на Азимов ще знаете, че според законите на роботиката нито един робот не може да причини вреда на човек. Е, това е научна фантастика и първото нарушение на този "закон" е вече факт.

Първият случай на нападение на робот над човек беше регистриран в китайския град Шънджън в провинция Гуандун по време на изложба на високи технологии, предаде ТАСС.

Интернет потребителите нарекоха случката "прелюдия на въстанието на машините".

На изложението неколкостотин компании представиха различни стоки и услуги в сферата на високите технологии, съобщава БТА. Собствениците на един от павилионите представиха на публиката малък робот, който много приличаше на героя от "Междузвездни войни" R2-D2.

Основното предназначение на "дроида" е да обучава децата и да забавлява посетителите. Но по неизвестни засега причини останалият без надзор робот започнал да руши павилиона, а когато човек от екипа се намесил, той прегазил крака му и го притиснал.

Масата на робота била достатъчна, за да нарани сътрудника. Пострадалият бил изнесен на носилка и откаран с линейка, защото не можел да се придвижва самостоятелно.

Конструкторите на новия "Терминатор" не могли да обяснят странното поведение на своето творение. Според тях роботът бил предназначен да си играе с деца от 4 до 12-годишна възраст и не трябвало да проявява агресивност.

Коментари в сайта

Последни новини